A magyar agrárium fél évtizede az Európai Unióban

Az agrártárca irányítója idézett kijelentésével arra utalt, hogy Magyarország a jelenlegi uniós költségvetési időszak befejeztével, azaz 2013. után is abban érdekelt, hogy az EU-ban továbbra is stratégiai ágazat maradjon a mezőgazdaság. Így a magyar vélemény szerint továbbra is fenn kell tartani a Közös Agrárpolitikát (KAP) valamint annak finanszírozhatóságát is annak érdekében, hogy Európa élelmiszerből önellátó maradhasson.

A mezőgazdaság az egyik nyertes ágazat

Az ország unióban eltöltött 5 évét a mezőgazdaság szempontjából elemezve Gráf József aláhúzta: a magyar mezőgazdaság az ország uniós tagságának egyik nyertes ágazata. Alapelvként emelte ki, hogy agrártermelés nélkül nincs élhető vidék, a mezőgazdaság ugyanis hozzájárul a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez, így a társadalmi kohézió fontos eleme a vidéki Magyarországon a minid jobban városiasodó világban.
A miniszter megállapítását, hogy az ágazat nyertese az EU-tagságnak azzal támasztotta alá, hogy az agrárium jelenleg Magyarországion több mint kétszeres forrásból gazdálkodik, mint az u7niós tagságot megelőzően. Azaz a mintegy 200 milliárd forintos éves összeg helyett jelenleg mintegy 440-450 milliárd forintnyi forrás áll az ágazat rendelkezésére. Mindemellett az ágazat nyereségessége is jelentősen javult az uniós tagságot követően. Az ezredfordulón a mezőgazdaság éves nyeresége 34-35 milliárd forint volt, addig 2004-ben már 45-50 milliárd forintot tett ki, míg a múl évben 74-76 milliárd forint körül mozgott az ágazati nyereség.

Magyarország megtalálta piaci helyét az EU-ban

Gráf József utalt arra, hogy a kezdeti nehézségeket követően Magyarország megtalálta piaci helyét az Európai Unióban. Ezt a legutóbbi adatok is mutatják, hiszen tavaly az agrárexport eddig soha nem látott mértékűre emelkedett, és elérte az 5,7 milliárd eurót. Az import pedig 3,8 milliárd euró volt ugyanebben az évben, vagyis az ágazat pozitív szaldója csaknem 2 milliárd euróra rúgott.
Az agrártárca vezetője megemlítette az is, hogy az uniós tagság eredményeként jelentős mértékű fejlesztési forrás áll az ágazat rendelkezésére. Az Európai Unió 2007. őszén hagyta jóvá az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot (ÚMVP), amelynek eredményeként mintegy 1.300 milliárd forint fejlesztési pénz használható fel a magyar mezőgazdaság és a vidék fejlesztése érdekében. A rendelkezésre álló forrás 48 százaléka a mezőgazdaság működési feltételeinek korszerűsítését, a műszaki színvonal emelését hivatott szolgálni. A miniszter emlékeztetett rá, hogy ez a pénz 25-75 százalékos támogatottsági szint mellett több százmilliárd forint értékű beruházás megvalósítását jelenti. A forrásfelhasználással kapcsolatban a miniszter utalt arra is, hogy Magyarország a vidékfejlesztési forrásokat is rendben lehívta, és a kezdeti késedelem ellenére is így volt ez a SAPARD-nál majd az AVOP-nál is.

Agrártermelés nélkül nincs élhető vidék

Gráf József megerősítette: agrártermelés nélkül nincs élhető vidék. A mezőgazdaság ugyanis hozzájárul a vidék modernizációs törekvéseinek felgyorsításához, alapvetően megteremtve a fejlődés gazdasági alapját. Ahhoz pedig, hogy a magyar mezőgazdaság talpon tudjon maradni, további fejlesztésekre van szükség, ideértve az infrastrukturális modernizációt is, vagyis a szállítás, tárolás fejlesztését. A jelenlegi gazdasági válságból kivezető utak közül a miniszter szerint – ez már látszik az Európai Unióban is – nálunk is a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztése tűnik a leggyorsabbnak. A miniszter a magyar agrárágazat két leginkább fejlesztendő területének az állattenyésztést valamint a zöldség- és gyümölcstermesztést jelölte meg, mint lehetséges kitörési pontokat. Ezért kiemelt cél az említett két alágazat fejlesztése.
Gráf József a következő időszak egyik legfontosabb rövid távú feladatának tartotta, hogy Magyarország 2011. első félévében az Unió soros elnökségét látja majd el. Szerinte ez módot ad arra, hogy hazánknak befolyása lehessen a közösségi politikák alakítására, de még inkább a közösség működésének új sajátos szempontból való megismerésére, valamint Magyarország teljesítményének széles körű megismertetésére az Európai Unióban.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Júniusban Hazajáró HétvégeÖtszörösére nőtt az ÚMVP előlegének igénylési díjaFalunapok újra – ÚMVP támogatássalA Borutak Szövetége is csatlakozott az IKUVÉH-hozKisbér és Komárom térsége az elvándorlás ellen küzd Falunapokkal az idegenforgalomért a Maros-völgyébenStabil pénzügyi háttér a vidékfejlesztéshezDinnyeszállítást könnyít a támogatott gépbeszerzésA hagyományőrzésnek az értékekre kell épülnieHazai zöldség és gyümölcs az asztalokra Létszükséglet az ÚMVP segítsége a Balaton-felvidéken

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.