A Südzucker Európán kívül terjeszkedne

Mint elmondta, hogy a Südzucker ezentúl is a legnagyobb európai cukoripari csoport akar maradni, és nem tervez nagyobb létszámcsökkentést Németországban. Más európai országokban viszont egyenként felülvizsgálják a csoport tevékenységét. Európában és az Egyesült Államokban inkább cukron kívüli élelmiszeripari terjeszkedésen gondolkodnak, tette hozzá. Úgy vélte, a cégnek egyelőre 600 millió euró áll rendelkezésre felvásárlásokra. A Südzuckernek 33 cukorgyára van Németországban, Belgiumban, Boszniában, Franciaországban, Moldovában, Ausztriában, Lengyelországban, Romániában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon. A Südzucker érdekeltségi körébe tartozó osztrák Agranáé Magyarországon a Magyar Cukor Zrt., a HUNGRANA Kft., az AGRANA Juice Hungaria Kft., az AGRANA Magyarország Értékesítési Kft. és az INSTANTINA Hungaria.

Változó eredmények

A Südzucker adózott eredménye 47,6 millió euró volt az üzleti éve májussal zárult első negyedében, 56 százalékkal kevesebb az egy évvel azelőtti 108,2 milliónál. A nagy csökkenés főleg annak tudható be, hogy az egy évvel korábbi negyedre 91,8 millió eurót számoltak el egyszeri profitként a kvótavisszaadás és az üzembezárások miatt kapott szerkezetátalakítási támogatásból. A csoport üzemi eredménye 88,2 millió euró volt a mostani első negyedben, 39,6 százalékkal több az egy évvel korábbi 63,2 milliónál. A forgalma 4 százalékkal 1,41 milliárd euróra csökkent 1,47 milliárdhoz képest. A februárral zárult üzleti évben a Südzucker adózott eredménye 183 millió euróra nőtt az előző évi 100 millióról, az üzemi eredménye 11 százalékkal 258 millió euróra gyarapodott 233 millióról, a forgalma 2 százalékkal 5,871 milliárd euróra emelkedett 5,78 milliárdról.

A részlegek teljesítése

A cukorrészleg üzemi eredménye 137 millió euróra nőtt 60 millióról, a forgalma 4 százalékkal 3,32 milliárdra csökkent. A keményítőrészlegben és az Agrana bioetanol részlegében a forgalom 11 százalékkal 1,427 milliárd euróra emelkedett, és az előző évinél nagyobb árcsökkenések ellenére az üzemi eredmény ott is emelkedett kissé, 108 millió euróra 107 millióról. A Südzucker többi bioetanol-gyártójánál a forgalom 78 százalékkal 319 millió euróra ugrott, de a termékek olcsóbbodása miatt az üzemi eredmény 18 millió euróra csökkent 22 millióról. A korábbi fő alternatív üzemágban, a gyümölcsfeldolgozásban a forgalom 6 százalékkal 805 millió euróra csökkent, és üzemi szinten 5 millió eurós hiány keletkezett az előző évi, 44 milliós profit helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.