Agrár-környezetgazdálkodási támogatás igényelhető

A támogatás célja a környezetkárosítás megakadályozása és a szakszerű gazdálkodási gyakorlat kialakítása. A most induló programot az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozzák.

Öt évre kötelezik el magukat

A támogatási kérelmeket elektronikusan, az ügyfélkapun keresztül kell benyújtani a MVH-hoz. Mindebben a falugazdászok és az agrárkamarai tanácsadók is segítenek a gazdálkodóknak. Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás akkor jár, ha a földhasználók a rendeletben előírt, önként vállalt kötelezettségeket a használatukban lévő földterületeken öt – bizonyos célprogram esetén tíz – évig betartják. Az előírások teljesítése közben felmerült többletköltséget és elmaradt hasznot a támogatás ellentételezi, melyre jóváhagyás esetén a földhasználó öt éven keresztül jogosult.

Területazonosítási kérelem kell!

Soproni Horváth Lajos felhívta a figyelmet, hogy az előzetesen jóváhagyott földterületek pontos beazonosítására a támogatási kérelem jogerőre emelkedését követő kilencven napon belül területazonosítási kérelmet kell benyújtania a gazdálkodónak. Erre azért van szükség, mert a jóváhagyott területek képezik a támogatás kifizetésének alapját.

Akár 310 euró is lehet hektáronként

A sajtófőnök az MTI kérdésére közölte: az agrár-környezetgazdálkodási támogatáson belül különböző célcsoportok vannak, így a támogatási összeg is változó. A szántóföldi célprogram támogatása hektáronként 155 eurótól 310 euróig – azaz 43 ezertől 86 ezer forintig – terjed. A gyepgazdálkodási célprogramban résztvevők: hektáronként 40 eurótól 305 euróig – vagyis 11 ezertől 85 ezer forintig – kaphatnak támogatást. Az ültetvény célprogram esetében 341-900 euró – 95 ezer 252 ezer forint – között vehetnek fel támogatást a gazdálkodók. A vizes élőhely célprogram támogatása hektáronként 61 és 195 euró – 17 ezer és 55 ezer forint – lehet. A sajtófőnök hozzátette: pontozással döntik el azt, hogy ki kaphat támogatást. Mindehhez egy minimális pontszámot kell elérni, ami célprogram csoportonként ugyanúgy változik, mint a támogatás nagysága.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.