Agrárcégek 60 milliárdos garanciát kaptak tavaly

Az ügyvezető kiemelte: a 60,8 milliárd forintos garantált hitelre az alapítvány 36,8 milliárd forint értékben vállalt kötelezettséget. Az idei év júniusáig több mint 900 kezességi igényt bírált el kedvező eredménnyel a szervezet, ami időarányosan még nem mutatott drasztikus csökkenést a tavalyi évhez képest.

Egyre több a kisösszegű hitel

A kezességállomány ágazati megoszlását tekintve 2008-ban és 2009-ben is a növénytermesztés, az állattenyésztés, és az erdőgazdálkodás dominált, a szerződések darabszámának 70 százalékát, míg értékének 50 százalékát tették ki. Hozzátette: a banki hitelezési gyakorlattal párhuzamosan a kezességvállalás terén is megfigyelhető, hogy egyre nagyobb arányt tesznek ki a kis összegű hitelügyletek. 2008-ban az alapítványi kezességek 58 százaléka esett 1-10 millió forint közötti kategóriába, míg idén az első öt hónapban már a kezességek 67 százaléka került ki a legalacsonyabb értékű sávból.

Beváltott kezesség tavaly 1 milliárd

A kezesség-beváltások összege 2004 óta évről-évre nőtt 2007-ig, amikor időlegesen megállt, tavaly azonban a pénzügyi és gazdasági válság hatására ismét ugrásszerű növekedést mutatott. Tavaly mintegy egymilliárd forint összegű kezességet váltottak be, ami mögött 80 hitelügylet állt – mutatott rá Ulrich Anikó. Az ügyvezető úgy vélte az idei év adatait vizsgálva elképzelhető, hogy 2009 közepére a beváltott összegek el fogják érni a tavalyi egész éves szintet.

25 ezer kezességi levél KKV-nak

Németh Zoltán, az alapítvány kuratóriumának elnöke az ülésen kiemelte: az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány működésének elmúlt 18 évében több mint 25 ezer darab kezességi levelet adott ki kis- és középvállalkozóknak, amivel több mint 440 milliárd forint hitel igénybevételét segítette.

Kapcsolódó hírek:
Megugrott az igény az agrárgaranciára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.