Agrárkamarai javaslatok az aszálykárok enyhítésére

Több ezer termelő és mezőgazdasági foglalkoztatott jövedelme, munkája került veszélybe, mivel az elemi károk következtében sem bevétel, sem idénymuka nem lesz. A megyei agrárkamarák adataira alapozva megállapították, hogy az extrém tavaszi időjárási körülmények hatására az őszi vetésű termények hozama a tavalyinak mintegy 60 százaléka lehet, de a tavaszi vetésű kultúráknál is jelentős terméskieséssel lehet számolni.

A helyzet a szomszédban sem jobb

A helyzet a szomszédos országok közül Romániában, Szlovákia és Ukrajna egyes részein sem jobb, azonban a Kárpát-medencén túli területeken, illetve az EU számos tagországában kedvezőbb, mivel ott jelentős csapadék esett. Ez a hazai növénytermesztők számára abból a szempontból hátrány, hogy az árak várhatóan nem lesznek olyan magasak, mint a korábbi aszályos években – közölte az köztestület.

Rövidtávú intézkedések

A Magyar Agrárkamara elnöksége rövidtávú intézkedésként kezdeményezi, hogy a mezőgazdasági miniszter mielőbb nyilvánítsa aszály sújtottá Magyarország egyes megyéit. Az érdekképviselet javasolja, hogy a vízkészlet és rendelkezésre tartási járulék alól ez évben a gazdálkodók kapjanak mentességet, továbbá részesüljenek 40 százalékos vízhasználati díjtámogatásban, és a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylési lehetőségét emeljék 100 százalékra. A kamara szerint kormányzati segítséggel a bankokkal tárgyalásokat kell kezdeményezni annak érdekében, hogy az aszályt szenvedett termelők hiteltörlesztéseiket átütemezhessék, illetve a kormány részesítse kamattámogatásban a kárt szenvedett termelőket.

Évről-évre kopogtatnak

A agrárszakemberek javaslata szerint a takarmányvásárláshoz kedvezményes hiteleket kellene biztosítani, és a 2009/2010. évi tejkvóta támogatást előbb kellene kifizetni. A válságos helyzetben lévő agrárágazatokban a foglalkoztatottak esetében a munkabér minimálbért meghaladó része utáni társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség 50 százalékos csökkentését tartja szükségesnek az agrárkamara. A köztestület javasolja a szaktárcának, hogy kezdeményezze az Európai Unió Bizottságánál az elemi károk miatt kialakult helyzetre hivatkozva a területalapú támogatásokból előleg folyósítását.

Előre is kellene nézni

Középtávú intézkedéseként szükségesnek tartja az agrárérdekképviselet a vízhasználati engedélyek gyorsított eljárással történő beszerzését, valamint, hogy a pályázati lehetőségek közül kezeljék kiemelten az öntözési infrastruktúra fejlesztését. A kamara javasolja, hogy a kormány a Szociális és Munkaügyi Minisztérium koordinálásával indítson további pályázatokat a munkahelymegtartás támogatására, ezzel együtt a továbbfoglalkoztatás ösztönzésére nemzeti és uniós fejlesztési forrásokra alapozva.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.