Akár százmilliárd forintos kár is lehet az aszály miatt

Az elnök szerint a kormánynak ezért azonnali intézkedéseket kell hoznia a károk enyhítésére. Jakab István úgy vélte, mindenekelőtt azt a 33 milliárd forintot kell visszaadni a gazdálkodóknak, amit válságkezelés címén elvettek az agrárköltségvetés nemzeti támogatási forrásaiból. A Magosz elnöke jelezte: az ország nagy részén az öntözés feltételei sincsenek meg, mivel az öntözőművek igen elhanyagolt állapotban vannak.

Felére csappanhat az őszi kalászos termés

Jakab István elmondta: az aszály miatt az őszi kalászosok termésmennyisége a tavalyinak csupán 50 százaléka lehet. Megemlítette, hogy a kukorica 30-40 százaléka ki sem kelt a szárazság miatt. Jakab István közölte: Magyarország megművelt területének jelenleg mintegy 8 százaléka öntözhető, azaz körülbelül 300 ezer hektár, ténylegesen azonban nem lehet megmondani, hogy mekkora területet is öntöznek Magyarországon.

Nem szolgáltatnak jól a vízgazdálkodási társulások

Az elnök nehezményezte, hogy a vízgazdálkodási társulások nem nyújtanak megfelelő szolgáltatást a gazdálkodóknak, pedig ők országosan és átlagosan 800 forintot fizetnek hektáronként a társulásoknak. Emellett az állam a törvényben előírt kötelezettségét sem teljesíti, mivel nem finanszírozza a társulások működései költségeinek felét – tette hozzá. Jakab István közölte: csupán az öntözés engedélyeztetése több mint százezer forintba kerül egy gazdálkodónak, ha 20 hektárt szeretne öntözni. Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója hozzátette: a vízgazdálkodási társulások működését szabályozó törvényt teljes mértékben újra kellene fogalmazni annak érdekében, hogy az megfeleljen a jelenlegi gazdálkodási követelményeknek. A szakember szerint mindenekelőtt az állam működést finanszírozó forrásait kellene garantálni a társulások számára.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Ukrajnában több gabona várható a korábban becsültnélAkár harmadával is kevesebb lehet a kalászosKevesebb gabona lehet az idén az unióbanUkrajna: 21,4 millió tonna gabonaexport az idénybenGráf: idén is jó gabonatermés lehet MagyarországonKevesebb lesz a gabonaIrán lett a világ legnagyobb búzaimportőre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.