Akik nemzeti rulettet játszanak az adóhatósággal

A vállalkozói lista élén a budapesti székhelyű SYNUX Szolgáltató Kft. „f.a.” áll, a bírságokat is beleértve 3,2 milliárd forint tartozással. A második legnagyobb adós az ugyancsak fővárosi VASHÍD Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2,3 milliárd forinttal, a harmadik pedig a tatabányai KACIFÁNT BABÉR Kft. 2,1 milliárd forinttal. Rajtuk kívül 1 milliárd forint feletti tartozása – a jogkövetkezményeket is beleértve – 12 cégnek van. A listán jellemzően továbbra is sok, a neve szerint kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó, valamint a felszámolás alatt (f.a.) álló cég. Olyanok is akadnak, amelyek többször is szerepelnek az adósok között, mint a budapesti AUDIMPEX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek három adóssága összesítve már 2,5 milliárd forint, vagy például a VA-MIX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely két részletben közel 1,4 milliárd forinttal „lóg” az adóhatóságnak.

Renitens magánszemélyek

A magánszemélyek közül a budapesti Erdei Sándor tartozik a legnagyobb összeggel, a bírságokat is beleértve mintegy 821 millió forinttal. A második helyezett Födemesi József Zoltán Ágfalváról, 435 millió forint tartozással, őt a szeghalmi Nagy József követi 264 millió forinttal. Egy magánszemélynek van még 200 millió forint feletti tartozása, a szegedi Dávid Gyulának (253 millió forint). A felsoroltakon kívül 100 millió forintnál nagyobb adótartozása hat magánszemélynek van. Az adóhatóság negyedévente teszi közzé azon adózók adatait, akiknél jogerős határozatban jelentős adóhiányt állapított meg, és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették határidőre. A listára a magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiány esetén kerülnek fel.

Legalább 163 milliárddal tartoznak tartósan

Az adóhatóságnak június végén 1.349 vállalkozás tartozott több mint 100 millió forinttal, valamint 2.764 magánszemély és egyéni vállalkozó több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl, ami összesen legalább 163 milliárd forint – derül ki az APEH honlapján közzétett listákból. A tartósan tartozó vállalkozások száma 7, a magánszemélyeké és egyéni vállalkozóké több mint 10 százalékkal nőtt március vége óta. Az APEH negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem lehet megtudni belőlük. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 28 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel mintegy 135 milliárd forinttal tartoztak június végén, együttes tartozásuk legalább 163 milliárd forintra rúg.

Az „Ezüsthajó” már fizetett?

Ennél azonban jóval nagyobb összegről van szó, hiszen számos adózó tartozása ennél jóval magasabb. A magánszemélyek közül ilyen lehet például Akkad Imad, akinél 2008 negyedik negyedévében több mint 5 milliárd forintos adótartozást állapított meg jogerősen az APEH, és a mostani listán is szerepel, bár azt nem tudni, jelenleg mekkora összeggel adós. A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1.349 cégből 123 társaság adószámát felfüggesztette az adóhatóság, 919 felszámolás, 50 pedig végelszámolás alatt áll, az utóbbiaktól tehát már nem sok bevételre számíthat az APEH. A vállalkozói listán szereplők között továbbra is nagy számban vannak kereskedelmi és szolgáltató cégek, számos építőipari, ingatlanfejlesztő- és ingatlanforgalmazó vállalat is található, de a spektrum széles, a vagyonvédelmi vállalkozások mellett polgármesteri hivatal és szakszervezet is akad a renitensek között. Az elmúlt negyedévekben mindvégig a listán szereplő „Ezüsthajó Produkció” Film Kft. már lekerült róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.