Ausztriában a lakások energia megtakarítását támogatják

Az újságíróknak rendezett bemutatón elhangzott: a komplex energetikai felújítás azt jelenti, hogy hőszigetelni kell a házat, valamint pellet fűtéssel kell ellátni. Emellett az ablakok fóliázását, riasztó és biztonsági zárak felszerelését is meg kell oldani. A kedvezményes hitel – mostani árfolyamon – 12 millió forint összegű felújítást, és havi 90 ezer forintos törlesztő részletet jelent.

Osztrák és magyar gázár

Ausztriában jelenleg a gáz ára megegyezik a magyarországi, közel 130 forintos, mintegy 40 euró centes köbméterenkénti árral. Pelletből viszont napi 25 kilogramm kell egy átlagos, 130 négyzetméteres családi ház kifűtéséhez. Ennek az ára jelenleg 2,80 euró, a hozzá szükséges automata kazán közel 10 ezer euróba kerül. A Blaue Lagune készházparkban energetikai és banki tanácsadók is segítenek a kedvező fűtési megoldás megtalálásában. Két éven belül várhatóan Budapest határában is felépül a bécsi park mása, ahol hasonló bemutató és tanácsadás lesz érdeklődőknek.

Egy házár harmada kedvezményekből jön össze

A bemutatón kiderült: Alsó-Ausztriában például, ha egy szülőkből és két gyerekből álló család éves jövedelme nem haladja meg a 62 ezer eurót, akkor 30 ezer euró összegű, 1 százalék kamatozású hitel jár az építéshez, 27,5 éves futamidővel. Ehhez további kedvezményes hitelt lehet felvenni attól függően, hogy mennyi energiát fogyaszt a ház.
Emellett a napkollektor és az áramtermelő napelem felszereléséért vissza nem térítendő támogatás jár, az előbbiért 5 ezer, míg az utóbbiért 12 ezer euró, ha ezek az összegek elérik a beruházás 30 százalékát. Így egy 130 négyzetméteres, 150 ezer euróba kerülő családi ház árának a harmada összejön a kedvezményekből – mutattak rá az ausztriai bemutatón.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.