Az élelmiszeripar kitörési pontot jelenthet a gazdaságnak

A várható élelmiszerválság miatt meg kell kezdeni a magyar élelmiszer-feldolgozás talpra állítását, amely a következő évtizedben kitörési pontot jelenthet az ország számára – mondta Szarka Balázs, a Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetsége (VOSZ) országos élelmiszeripari szekciójának a vezetője az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségével (ÉFOSZ) alá írt együttműködési megállapodást követően.
Szarka Balázs, aki az élelmiszeripari termékek gyártásával és kereskedelemmel foglalkozó kecskeméti Univer cégcsoport elnöke is, hangsúlyozta: a mezőgazdaság stratégiai ágazat, amely az élelmiszeripari feldolgozás nélkül csak „félkarú óriás”, de fejlett agrárháttérre az élelmiszer-feldolgozásnak is szüksége van. Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtt a mezőgazdasági termékek több mint felét feldolgozott állapotban exportálta az ország, arányuk mára 25 százalékra csökkent. A privatizáció után szinte megszűnt a magyar élelmiszeripari feldolgozás, már nagyon kevés üzem működik – tette hozzá. Pozitív példaként említette a teljesen magyar kézben lévő Univer cégcsoportot, ahol az élelmiszer-feldolgozáshoz integrálták a mezőgazdaságot. Tájékoztatása szerint közel 500 termelővel vannak napi kapcsolatban, így tudják azt a 3 ezer vagon nyersanyagot biztosítani éves szinten, amire szüksége van a konzervipari ágazatuknak illetve az ételízesítő-gyártásunknak. Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke utalt arra, hogy a szervezetben a magyar élelmiszeripar képviselete szinte teljes körű, a hazai élelmiszer-feldolgozás 70-75 százalékát lefedi. Komoly eredménynek nevezte, hogy sikerült együtt tartani az elmúlt 20 évben a szakmai érdekképviseletet. Kiemelte, hogy a kormány is tisztában van az élelmiszeripar jelentőségével, ezt a kedden az ÉFOSZ és a Vidékfejlesztési Minisztérium között megkötött stratégiai együttműködési szerződés is jelzi. Mivel azonban az agrárium politikai súlya lényegesen nagyobb, mint az élelmiszeripari feldolgozásé, ezért az elnök szerint az elmúlt évtizedekben az ágazat a támogatási rendszerből vagy kimaradt, vagy a sor végére került. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára hangsúlyozta: a rendszerváltás óta 1,5 millió munkahely veszett el, amelyből sokat vissza lehetne állítani a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban. Növelni kell a foglalkoztatást, munkaalapú társadalmat építünk, ezért ki kell használni a agrárium és az élelmiszeripar kínálta lehetőségeket – emelte ki a főtitkár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.