Az EP döntése jó Magyarországnak és az újaknak

„Összességében úgy ítéljük meg, hogy a jelentések kedvező rendelkezéseket tartalmaznak az új tagállamok, köztük Magyarország számára. A Közös Agrárpolitikára elengedhetetlenül szükség van 2013 után is, de a rendszer reformja az unió költségvetésének formálódó felülvizsgálatára tekintettel elkerülhetetlen. Az egészségügyi felülvizsgálatról elfogadott európai parlamenti állásfoglalás ebben a szellemben készült. A portugál szocialista képviselőtársam által készített jelentések a KAP fenntartása mellett érveltek, és elutasították az Európai Bizottság radikális, Magyarország szempontjából elfogadhatatlan rendelkezéseinek túlnyomó többségét” – mondta Tabajdi Strasbourgban.
A kötelező és a progresszív moduláció kapcsán az Európai Parlament javaslata sem felel meg teljes mértékben a magyar érdekeknek, bár sokkal jobb, mint az Európai Bizottság eredeti javaslata. Sajnálatos, hogy a többség nem támogatta az Európai Liberálisok Frakciójának (ALDE) módosító indítványát, amely kedvezőbb helyzetet teremtett volna a nagyüzemek számára, amely Magyarország, Németország, Csehország, és Bulgária érdeke lett volna. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az Európai Parlament által elfogadott jelentés sokat enyhít az Európai Bizottság eredeti, brutális javaslatán.
Tabajdi Csaba elmondta, hogy az EP jó döntést hozott, amikor az európai szocialisták vonatkozó módosító javaslatát elfogadta, amely az intervenció kapcsán az Európai Bizottság által szorgalmazott tendereztetési eljárás elutasítását támogatta. „Abban vagyunk érdekeltek, hogy a javasolt tendereztetési eljárás helyett a jelenlegi intervenciós eljárás maradjon fenn. Az intervenciós rendszer megőrzése lenne Magyarország, de egész Európa érdeke is.” – hangsúlyozta a magyar képviselő. „Az MSZP EP delegáció már csak azért is megszavazta a jelentéseket, mert az Európai Szocialisták dohánytermelésre vonatkozó módosító indítványát támogatta a parlament. Ez az indítvány alapvetően segíti a magyar dohánytermesztőket, több ezer család számára biztosít stabil megélhetést” – hangsúlyozta Tabajdi.

Kapcsolódó hírek:
Agrárreform: több pénzt hagyna a termelőknél az EPKompromisszumot keresnek az uniós agrárminiszterekTabajdi: Meg kell szelídíteni az Európai Bizottságot!Agrárreformhét kezdődik az EU-banMariann kész kompromisszumra a magyarokkalMagyar kifogások az uniós agrárreform kapcsán  ►Az állapotfelmérés tárgyalásai folytatódnakA KAP radikális reformja elkerülhetetlen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.