Az Erste szerint nyerő az arany

Az Erste elemzésében rámutat: az arany a legtöbb befektetésnél jobb eredményt ért el abszolút és relatív értékben az elmúlt hónapokban. Az arany árfolyama nyolcadik éves emelkedéssel zárta a 2008-as évet, emellett az elmúlt 12 hónapos időszak során is kiemelkedő teljesítményt nyújtott: az arany ára dollárban számolva 7 százalékkal, euróban számolva pedig 8 százalékkal emelkedett.

Új árcsúcsok a nemesfémnél

Az elemzők kiemelik: ráadásul az arany új csúcsokra ért euróban, brit fontban, kanadai dollárban, dél-afrikai randban, orosz rubelben, indiai rúpiában és számos más devizában is. Véleményük szerint az emelkedő trend fennmarad: az arany árfolyama 2009-ben várhatóan átlépi az ezer dolláros álomhatárt. A folyamatban szerepet játszott az a következő: az aranyat régóta arra használják a befektetők, hogy a portfólióik értékét bebiztosítsák az infláció ellen, ám újabban ismét a többezer éves monetáris szereppel kezdték felruházni – vélik az elemzés összeállítói.

Világszerte elfogadott csereeszköz

Az arany világszerte elfogadott csereeszköz, ami hosszú időszakokra meghatározza vásárlóerejét és ezáltal az értékét is. Mivel a természetben ritkán fordul elő, megfelel a fizetőeszközökkel szemben támasztott alapvető követelményeknek. Ezt erősítette, hogy a pénzügyi válság következtében nem egy jegybank ismét a „sárga fém” felé fordult, ugyanis az aranytartalék puszta megléte is bizalmat szül.

Inflációs érvek

Az Erste összegzése kitér arra: a növekedés jegybankok által követett politikája – és ennek nyomán a történelmi mértéket öltő pénzgyártás -, valamint az államadósságok világszerte tapasztalható rendkívül nagy mértékű felduzzadása az elkövetkezendő évek legsúlyosabb problémájává teheti az inflációt. A jelenlegi, világszerte kialakult „szinte” nulla százalékos kamatszintek, és az amerikai dollárt érő éles kritikák tökéletes alapot biztosíthatnak az aranyárfolyam további emelkedésének – vélik az elemzők.

Kiemelkedő kockázat/megtérülés arány

„Továbbra is kiemelkedő kockázat/megtérülés arányt látunk az aranybefektetések terén. A jelenlegi konszolidációs szinteket remek beszállási lehetőségnek tartjuk, valamint közép- és hosszú távon is magasabb aranyárfolyamot képzelünk el. A híres ezerdolláros unciánkénti álomhatár egyértelműen újra megdől 2009-ben: az első célárunk éppen ezért 1.300 dollár” – jelentette ki Ronald Stöferle, az Erste Group nemzetközi tőkepiaci elemezője.

„Pánikbiztos” elem

Az elemzés alapján a pénz forgási sebessége újra felgyorsul, az ennek következtében fellépő inflációs környezetben a tőke várhatóan reáleszközökbe menekül. Általánosságban a nyersanyagok húznak majd hasznot ebből a helyzetből, kiváltképp az olaj és az arany árfolyama emelkedik magasra – áll az elemzésben. „Ezért továbbra is az a javaslatunk, hogy a befektetők az eszközallokáció „pánikbiztos” elemeként, valamint a vásárlőerő hosszú távú megőrzésének egyik eszközeként számoljanak az arannyal” – mutatott rá Ronald Stöferle.

Most jön a leglátványosabb szakasz

Az Erste szakértői szerint az arany ára stabilan felfelé tart. Ezen túlmenően azt is feltételezik, hogy az emelkedésnek még csak a felét érte el eddig, és a leglátványosabb szakasz még ezután következik. A nyersanyagok és a nemesfémek általában kifejezetten hosszú, legalább 15-20 éves ciklusokat mutatnak. A legutóbbi felfelé ívelő piac 2001-ben kezdődött, tehát még csak a ciklus felénél tart a világ, ezáltal a ciklus végére vonatkozó 2.300 dolláros célárral számolnak az Erste Csoport szakértői.

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.