Az export tartja életben a magyar élelmiszeripart

A jelentés Napi Gazdaságban közölt összefoglalója szerint míg tavaly az ipari termelés 10 százalékkal nőtt, addig a élelmiszeriparé 0,4 százalékkal csökkent. A lap megjegyzi, hogy az elmúlt öt évben – 2006 kivételével – minden évben zsugorodott a termelés. Az elmúlt évben 7,6 százalékkal növekvő exportértékesítésből 648 milliárd forint bevétel származott és – a malomipar kivételével – minden alágazat kivitele nőtt. Az agrár-külkereskedelmi forgalom 2010-ben 12 százalékkal emelkedett. A kivitel 5,8 milliárd euróra, a behozatal pedig 3,7 milliárd euróra nőtt. A 2,1 milliárd eurós aktívum 9 százalékkal haladja meg a 2009. évit. Az agrár-külkereskedelem szerkezete alig változott: az alapanyagok 74, a késztermékek 19 százalékot tettek ki – írja a Napi Gazdaság. Az élelmiszeriparban a négy főnél többet foglalkoztató vállalkozások száma 2.676 volt, s 80 százalékuk mikrovállalkozás. Ez az arány változatlan maradt 2009-hez képest. A NAV gyorsjelentése szerint a kettős könyvitelt vezető vállalkozások adózás előtti nyeresége 2010-ben 2,6 százalékkal nőtt, átlépve a 2006. évi 51 milliárd forintot – írja a Napi Gazdaságban. A külföldi tőke aránya mindössze egy százalékkal emelkedett. A lap megjegyzi, hogy 2000 óta folyamatos a külföldi tőkekivonás az élelmiszeriparból. Tavaly a beruházások értéke folyó áron 90 milliárd forint volt, s a legtöbb beruházás a gyümölcsfeldolgozásban, a tejiparban és a takarmánygyártásban indult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.