Az MFB már fizeti a pápai húsgyár hitelét

Gőgös elmondta: a húsipari társaság egy több mint két éves felszámolási procedúra után írt alá hitelszerződést az MFB-vel. A Pápai Hús Zrt. négy és fél milliárd forintért kelt el 2008 december elején, miután a kormány bankgaranciát vállalt a hitel 80 százalékára. A vételár 16 százaléka önerő, ezt a Pápai Hús 1913 Kft. biztosítja, a fennmaradó rész a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtandó hitel.

Több, mint ezer dolgozó

A Pápai Hús 1913 Kft. 2009. január 1-től vette át a pápai gyárat. A széles összefogáson alapuló projektcég 1170 alkalmazottat foglalkoztat az üzemben. Varga Jenő, a pápai húsüzemet felszámoló Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója novemberben kijelentette: a Pápai Hús Zrt. azért került felszámolás alá, mert a korábbi tulajdonosa, a Carnex csoport túl gyors növekedése miatt – amelyet általában hitelből finanszírozott – érvényesítették a társaságon lévő jelzálogjogi felelősséget. Önmagában a Pápai Hús Zrt. mindig is jól gazdálkodó vállalatnak minősült.

Több tulajdonos

Ekkor vált véglegessé, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. megveheti a dunántúli húsüzemet. A projektcégben a Pápai Hús Zrt. menedzsmentje, valamint a társasághoz élő állatot beszállító cégek, továbbá Pápa városa és több helyi vállalkozás tulajdonos. Varga Jenő szerint a Pápai Hús Zrt. megszüntetése gazdasági katasztrófát jelentett volna a térségnek.

Sokat várnak ettől az évtől

Lóránt Tibor, a Pápai Hús Zrt. vezérigazgatója novemberben úgy tájékoztatott, hogy 2007-ben 326 ezer, 2008-ban mintegy 320 ezer sertést vágnak le. A cég 2007-ben 18,7 milliárd forint árbevételt ért, a tavalyi eredményt 19 milliárd fölé várták. A cég menedzsmentje úgy számol, az idén 22-23 milliárd forint körüli lehet a társaság árbevétele.

Kapcsolódó hírek:
VG: Brüsszel vizsgálja a pápai húsüzem állami hitelétEzer embert foglalkoztat tovább a Pápai Hús Kormányzati garanciát kaphat a Pápai Hús4 milliárdot ér a Pápai Hús?A Pápai Hús Zrt. megmentéséért lobbizik a Hússzövetség7,1 milliárdért eladó a Pápai Hús Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.