„Az új földtörvényt el kell felejteni!”

„A legsúlyosabb törvények még csak tervezeti szakaszban vannak” – hangzott el az egyhangú vélemény a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén.

 

A taggyűlésen az új földtörvény és a készülődő szövetkezeti törvény volt a két leghangsúlyosabb napirendi pont. Előbbivel kapcsolatban Nagy Tamás a MOSZ elnöke éles kritikákat fogalmazott meg: „Ez a kormány ezzel a tervezettel gyakorlatilag annulálja a rendszerváltás utáni legfontosabb rendelkezést, a kárpótlási törvényt. Természetesen nem mondja ki, de tartalmában ezt megteszi.” Nagy Tamás azzal magyarázta ezt a kijelentését, hogy az új törvény körülbelül két millió ember tulajdonát fogja drasztikusan leértékelni. „Abban a pillanatban, ahogy a törvény hatályba lép, az összes földbirtok ára csökkenni fog, hiszen a potenciális vevők köre beszűkül a tervezet által előírt kritériumok miatt.”

A MOSZ elnöke rávilágított az állattartás problémáira is: „Ahhoz, hogy egy közepes méretű sertéstelep működjön, 1000-1500 hektár földre van szükség a takarmány megtermeléséhez. Ehhez az új törvény olyan foglalkoztatási kötelezettségeket ír elő, melyek nem reálisak a hatékony és nyereséges termelés megtartásához.”

„Ennek a törvénynek egyetlen pozitív kifutása lehet, ezt szépen el kell felejteni!” – foglalta össze az elnök. Nagy Tamás elmondása szerint a MOSZ a továbbiakban minden fórumot meg fog ragadni, hogy az alkotmányos jogot, a szabad és egyenlő versenyhez való jogot és a demokratikus normákat betartassák.

 Írta: Ruskó Beatrix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.