Az ukránok harmada a hasán spórol

A kijevi Stratégiai Kutatások Nemzeti Intézete által végzett felmérésbe bevont ukránok 69,3 százaléka nyilatkozta azt, hogy csökkentenie kellett családi kiadásait a krízis következtében, 19,8 százalék nem takarékoskodott a költségeken, 10,9 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre.

Nem ugyanazt eszik, mint korábban

Arra a kérdésre, hogy kellett-e a családjának az élelmiszervásárláson takarékoskodnia a gazdasági válság miatt, a megkérdezettek 32,8 százaléka igennel, 49,6 százaléka pedig nemmel válaszolt, míg 17,6 százalék nem tudott dönteni a kérdést illetően.

Csúsztak a kifizetések

A válaszadók 39,5 százaléka jelezte, hogy maga vagy valamelyik családtagja tapasztalta a fizetés, nyugdíj vagy szociális segély folyósításának késését a múlt év decemberében és az idei év januárjában, 59,4 százalék tagadó választ adott, 1,1 százalék nem tudott felelni. A megkérdezettek 16,6 százaléka azt közölte, hogy 2008 decembere és 2009 januárja folyamán elvesztette az állását vagy fizetés nélküli szabadságra küldték, 83,2 százalék nem szembesült hasonló problémával, 0,2 százalék nem válaszolt.

Nem volt fűtés, fáztak

Arra a kérdésre, hogy az utolsó két hónap során szenvedett-e fűtéshiánytól, áramkikapcsolástól vagy a melegvíz-szolgáltatás szüneteltetésétől, 37,9 százalék igenlő, 51,5 pedig nemleges választ adott, 10,6 százalék nem tudott felelni. A kijevi Stratégiai Kutatások Nemzeti Intézete a január 28. és február 3. között végzett felmérésbe 2012 személyt vont be Ukrajna valamennyi megyéjében, a Krím Autonóm Köztársaságban és Kijevben. A minta hibahatára 2,3 százalékot tesz ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.