Befejeződött az ország legnagyobb mellékút-felújítása

Lehel Zoltán beszámolója szerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjainak keretében 1115 kilométer alsóbbrendű út korszerűsítéséről született döntés, ebből a múlt hét végéig 559 kilométer készült el. Idén az átadott szakaszok teljes hossza eléri a 900 kilométert. Ebben a két évben 183 útszakaszt 73 támogatási szerződés keretében korszerűsítenek az országban. A projektek közül 127 már elkészült, ezek többnyire a rövidebb szakaszok.

Jól haladnak a kifizetések is
A programigazgató közlése szerint jól haladnak a támogatások kifizetései is, az országszerte 50 milliárd forintos programban eddig mintegy 22 milliárd forintos kifizetési kérelem érkezett, ennek felét pedig már át is utalták a 60 napos kifizetési határidőn belül. A négy és öt számjegyű utak teljes korszerűsítési programjából 40 százalékkal részesedik a Colas Építő Zrt., 25 százalékát pedig a Magyar Aszfalt Kft. végzi. A legnagyobb összegű munkálatok a Zalaegerszeg és Sümeg közötti korszerűsítés keretében zajlottak, az 1,3 milliárd forintos, száz százalékos támogatottsággal megvalósult felújítás hat települést érintett – közölte a programigazgató. Lehel Zoltán kifejtette: a 2009-2010-re vonatkozó tervek szerint 1309 kilométer alsórendű út felújítása indulhat el, a 178 útszakasz 110 támogatási szerződés keretében jut támogatáshoz.

Három megyének 3 milliárd
Juhász Tibor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója a Zalaegerszeg és Sümeg közötti munkálatok befejezése kapcsán elmondta: a Colas által elvégzett korszerűsítés elsősorban a zalaszentgróti kistérség elmaradott részeinek felzárkóztatását szolgálja. A vállalkozói szerződést tavaly novemberben írták alá, és idén augusztus 15-re elkészült a 18,4 kilométer felújítása a kapcsolódó munkálatokkal együtt. Balogh József,a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke közölte: a régióban a három megye együttesen 3 milliárd forintos támogatásban részesül hasonló korszerűsítési munkákra ebben a kétéves programban, az 1,3 milliárdos projekt révén a legnagyobb összeg ebből Zala megyének jutott. Horváth Jácint, a régiós fejlesztési ügynökség igazgatója hozzátette: a 2007 és 2013 közötti időszakban a három megyében összesen mintegy 10 milliárd forintot költenek az alsórendű utak korszerűsítésére. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.