Bejelentések az EU csalásellenes hivatalához

A 2002. évi mintegy 500 új bejelentés tavalyra több, mint 1000-re emelkedett, utóbbi az eddigi legmagasabb szám. A főigazgató leszögezte, hogy fennállásának tizedik évében az OLAF jól működik és nemzetközileg jó hírnévnek örvend. Arra is rámutatott ugyanakkor, hogy a hivatal „nem küzdhet egyedül” a csalás és a korrupció ellen – sikere nagyban múlik a tagállamokban, az unión kívüli országokban, a nemzetközi szervezetekben és az uniós intézményekben található partnereken.

Magyarországon hétszer

1999-es létrehozása óta az OLAF több mint 3000 ügyet indított. Az OLAF vizsgálatainak eredményeképpen a büntetőbíróságok több, mint 300 személyt ítéltek el összesen majdnem 875 év – ebből 208 év felfüggesztett – börtönbüntetésre. Csak tavaly emellett az OLAF-ügyekkel kapcsolatban 460 millió eurót meghaladó összeget regisztráltak visszatérített összegként. A részletes statisztika szerint tavaly a legtöbb, 51 vizsgálat Belgiumban – nyilván jórészt az uniós intézményeknél – volt folyamatban. Bulgáriában 42, Olaszországban 41, Romániában 21 vizsgálatot folytattak tavaly. Hét esetben Magyarországon is vizsgálódott a szervezet, ezek közül egy áfa-megkerülési nemzetközi vizsgálatot említ a jelentés.

„80 millió eurónyi” szabálytalanság

Brüner kiemelt néhány nagyobb jelentőségű vizsgálatot, mint egyes egészségügyi projektek hűtlen kezelése Ugandában, a Kínából származó szilíciumfémre kivetett dömpingellenes vámok megkerülése, valamint a szerződések odaítéléséért cserébe állítólagosan kenőpénzt kérő bizottsági delegációs alkalmazott esete. Bulgáriában és Romániában nem utolsó sorban az uniós csatlakozást segítő mezőgazdasági támogatások felhasználását tanulmányozták, és összesen mintegy 80 millió eurónyi szabálytalanságra rá is bukkantak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.