Biomassza fűtőmű létesül a Pannonhalmi Főapátságban

A 366,4 millió forint összköltségű biomassza projektről a főapát elmondta: erdei és részben mezőgazdasági melléktermékek adják a nyersanyagot, a megújuló energiaforrást fűtésre és meleg víz készítésére használják majd. A jelenlegi csúcshő-igény mintegy 60 százalékát lefedő biomassza kazánkapacitás épül, amely részlegesen kiváltja a jelenlegi földgáz üzemű kapacitásokat. Ezáltal a hőtermelés közel 80 százaléka megújuló energiaforrásra helyeződik át, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi kizárólagos fosszilis energiahordozó felhasználás az egyötödére csökken. Ugyancsak jóval kevesebb lesz az üvegházhatású gáz-, a széndioxid-kibocsátás.

Népszerűsítik majd a megújuló energiákat

A beruházásnak köszönhetően javulni fog az energetikai ellátás biztonsága, s lehetőség nyílik a helyben képződő jelentős mennyiségű szőlővenyige, illetve levendulaszár-szalma és az egyéb faanyagok hasznosítására. Várszegi Asztrik szólt arról, hogy a főapátság évente közel 100 ezer látogatót fogad, ez önmagában kiváló lehetőséget biztosít a megújuló energiák népszerűsítésére, a környezettudatosság elmélyítésére. A projekt kapcsán erre hangsúlyt helyeznek, így a kazánházban úgynevezett bemutató galériát is kialakítanak, ahol az érdeklődők megtekinthetik a létesítmény működését.

Csaknem 30 milliót takarítanak meg évente

A több mint 48 millió forint összköltségű másik projekt a gázmotoros kapcsolt energiatermelés megvalósítását tűzte ki célul. A program keretében olyan berendezést állítanak üzembe, amelynek segítségével az áramszükséglet közel 80 százalékát onnan nyerik majd. A termelt hő pedig szinte teljes egészében biztosítja a használati meleg vizet a hatalmas épületegyüttesben. A gázmotorral termelhető villamos energia évente több mint 26 millió forintos megtakarítást jelent majd a főapátság számára. A beruházás megtérülési ideje hét év, emellett évente 455 tonnával kevesebb szén-dioxidot fognak kibocsátani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.