Bővül a globális búzakereskedelem

Az Egyesült Államok búzaexportja az előző évi 34,5 millió tonnáról 27 millió tonnára esik vissza a megnövekedett belső fogyasztás nyomán, ami 29 millió tonnáról 35,2 millió tonnára bővül – véli az USDA. Az amerikai búzaimport pedig 0,3 millió tonnával 2,6 millió tonnára csökken a 2008/2009-es gazdasági évben.
Egyiptom a 2007/2008-as gazdasági év után ismét a világ legnagyobb búzaimportőre lehet 7,8 millió tonna mennyiséggel Oroszországból, Ukrajnából, az Egyesült Államokból és Kanadából is érkezett már ajánlat, de megállapodást a közelmúltig csak 1 millió tonna kazah búzára kötöttek.
Brazília búzaimportja az előző szezonhoz hasonlóan, 7 millió tonna körül alakul ebben a gazdasági évben is, bár nőtt a termés. A legnagyobb változás az ország számára az, hogy csökken az argentin export, az észak-amerikai búzaexport pedig szignifikánsan növekszik. Az argentin helyzet továbbra is bizonytalan a 2008/2009-es gazdasági évi termést (szárazság a tenyészidőszakban), valamint a kormány exportpolitikáját illetően.
Nigériában az előző évi 2,6 millió tonnáról 3,3 millió tonára nőhet a búzaimport, a gyarapodó népesség és az egy főre jutó búza alapú termékek iránti kereslet gyors emelkedése következtében – amennyiben a világpiaci árak mérséklődnek.
Irakban a súlyos szárazság miatt 1 millió tonnával kisebb a búzatermés idén, mint tavaly. Így 3,7 millió tonna lehet az import a 2008/2009-es gazdasági évben, szemben a 2007/2008. évi 3,5 millió tonnával. Június eleje óta a közelmúltig 1 millió tonna amerikai búzát vásárolt az ország.
Iránban szintén a súlyos aszály következtében a fogyasztói igénynél mintegy 30 százalékkal kevesebb búza termett, ami a 2008/2009-es gazdasági évben 4,5 millió tonna importot tesz szükségessé.
Az EU harmadik országokba irányuló búzaexportja 6 millió tonnával 18 millió tonnára növekedhet, míg az import 2 millió tonnával 5 millió tonnára csökkenhet a 2008/2009-es gazdasági évben. A hagyományosan nagy búzaimportőrnek számító Fülöp-szigetek, Indonézia és Algéria a 2008/2009-es gazdasági évben is 2,8, 5,6 és 5,6 millió tonna búzaimportot prognosztizálnak.
Dél-Korea is nagyobb búzaimportot jelzett előre a takarmánybúza készletek világpiaci növekedése miatt. Az ország a teljes búzaszükségletét import búzából fedezi, és míg a lakossági fogyasztás változatlan marad az előző szezonhoz képest, a búza takarmánycélú felhasználása az előző évi 0,7 millió tonnáról 2,4 millió tonnára nőhet ebben a gazdasági évben. Ez a mennyiség jórészt a kukoricát helyettesíti majd. Jelenleg a takarmány és a malmi búza importadója egyaránt nulla. A Dél-Koreába irányuló export tekintetében az Egyesült Államok versenytársa lehet Ausztrália, amennyiben a várt szintet eléri az ausztrál termés a 2008/2009-es gazdasági évben.

Kapcsolódó hírek:
Ismét gabonát vásárol fel az EU?Pang a búzapiacAz EU importvámot vezet be a gabonára Lobbiznak a gabonásokNyomja a válság a gabonapiacot is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.