Brüsszel engedélyez két vállalatsegítő magyar intézkedést

Az első intézkedésnek köszönhetően idén és jövőre legfeljebb 500 ezer euró összegű támogatás nyújtására nyílik lehetőség a gazdasági válság miatt finanszírozási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára. A program csupán azon vállalkozások esetében alkalmazható, amelyek 2008. július 1-jén még nem voltak nehéz helyzetben.
A másik program kedvezményes kamat formájában kínál támogatást bármilyen futamidőre, 2010 végéig. Az alacsony kamatok csak a 2012. december 31-ig történő kamatfizetésekre vonatkoznak. Utána a vállalkozásoknak a piaci kamatoknak megfelelően kell majd törleszteniük. Ez a program sem alkalmazható a már 2008. július 1-jén is nehéz helyzetben volt vállalkozások esetében.
A brüsszeli bizottság megállapítása szerint mindkét program megfelel az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes brüsszeli keretrendszernek, amely kiegészítő lehetőséget kínál a tagállamoknak arra, hogy a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válságban a finanszírozáshoz jutást megkönnyítsék.
„E programok hozzájárulnak majd a jelenlegi helyzet által sújtott magyar vállalkozások nehézségeinek enyhítéséhez anélkül, hogy indokolatlan versenytorzulást idéznének elő”, írta kísérő nyilatkozatában Neelie Kroes versenyjogi EU-biztos, hozzátéve, hogy a bizottság a magyar hatóságokkal való kitűnő együttműködésnek köszönhetően igen gyorsan jóvá tudta hagyni a tervezett intézkedéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.