Brüsszel tanácstalan a génmódosított növények ügyében

Addig is a Bizottság elnöke, José-Manuel Barroso úgy döntött, hogy egy időre felfüggeszti azoknak a különösen “érzékeny” döntéseknek a meghozatalát, amelyek az intézményre várnak. Brüsszelnek a közösség területén főleg a piacra jutás és a felhasználás céljai kérdésében kell döntenie egy GM burgonyafajta (az Amflora), és néhány génmódosított kukoricavonal esetében. A Bizottságnak teljesítenie kell annak az osztrák biztonsági záradéknak a visszavonását is,a mely a MON 810 nevű kukoricavonalra vonatkozik, amit Franciaország is készül betiltani.
Amikor Franciaország a tartózkodók között foglalt helyet a GM növények ügyében – se ellene, se mellette nem foglalt állást határozottan –, Brüsszel szemében már belépett a GM növényeket ellenzők, azaz Lengyelország, Görögország, Ausztria közé. Egy brüsszeli főilletékes szerint az Európai Bizottság nem számított arra, hogy a MON 810-es kukorica ügye „ilyen nagy vihart kavar”. Az AgraPresse Hebdo szerint az Európai Bizottság fél attól, hogy Nicolas Sarkozy a populizmus kártyájával játszik, azaz a Bizottságot a „gonosz” szerepébe helyezi. Párizsnak kétségkívül joga van ahhoz, hogy arra használja fel a védelmi záradékot, hogy megtiltsa a területén az EU-ban egyébként engedélyezett GM növényeket. Ugyanakkor e záradéknak nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelnie, és Brüsszellel is el kell fogadtatni.
Mindezeket új és megalapozott tudományos érvekkel különösen alá kell támasztani. Ellenkező esetben a Bizottságnak a jogszabályok szerint kell eljárnia és nem kezelheti kivételesen Franciaországot. Azaz kötelezni fogja Párizst a MON 810-es akadályok nélküli forgalmazására. Hiszen Lengyelország, Ausztria és Németország már megpróbálták betiltani ezt a génmódosított kukoricát, ám sikertelenül, mivel érveik nem voltak megfelelően alátámasztva. Mindennek ellenére egy átfogó politikai megegyezés segíthetne abban, hogy a GM-ügy kimásszon abból a csávából, amelyben kezdettől fogva – mintegy tíz éve – benne van. José Manuel Barroso, a biotechnológia ádáz védelmezője, több érzékeny határozatot megakadályozott, többek között az osztrák MON 810 és a T25-ös kukoricára vonatkozó védelmi záradékot. Január végén, vagy február elején képviselő kollégáival együtt tartani fog egy vitanapot az intézményi politikai irányvonalak tisztázása érdekében. Ez a munka annál inkább is nehéz lesz, mivel az Egyesült Államok hatékony nyomásgyakorló eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy rákényszerítse Európát arra, hogy változtassa meg álláspontját az GM növényekről.

AMERIKA:
Az amerikai hatóságok bejelentették: időlegesen felfüggesztették az EU ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a GM növények ügyében kezdeményezett eljárásukat akkor, amikor az európaiaknak a WTO által meghozott döntés elfogadására engedélyezett határidő már három napja lejárt. Erre azért volt szükség, mert az amerikaiak lehetőséget kívánnak adni az EU-nak arra, hogy a biotechnológiai termékek engedélyeztetésében jelentős módon fejlődhessen. Ezt egy washingtoni sajtótájékoztatón jelentette be az Amerikai Kereskedelemi Képviselet Szolgálata (USTR). Az Európai Unió vállalta, hogy tudományos alapokon, felesleges határidők nélkül hoz döntéseket a biotechnológiáról, és mind a két fél érdekeit az szolgálja, ha a vállalt kötelezettségeit az EU betartja – hívták fel a figyelmet Washingtonban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.