Budapesti demonstrációt fontolgatnak a tejtermelők

A testületi megbeszélésen részt vesznek a korábban már megalakított demonstrációs bizottság tagjai is – közölte Tóth István, a MOSZ titkára. A MOSZ tisztségviselője jelezte, hogy a tanácskozáson napirendjén szerepel a hónap közepén Luxemburgban tervezett tüntetésen való részvétel, sőt egy budapesti demonstráció lehetősége is.

A tejesgazdáknak nem tetszik a helyzet

Tóth István úgy vélte: a magyar tejesgazdák azért akarnak Budapesten is tiltakozni, mert ki akarják fejezni nemtetszésüket a tejpiacon kialakult helyzet miatt, közülük azonban csak kevesen juthatnak el Luxemburgba. A tüntetés helyéről és időpontjáról még nincs konkrét döntés – tette hozzá a MOSZ titkára. A tejágazat krízisben van az Európai Unió tejpiaci reformja, a tej iránti kereslet csökkenése, valamint az így bekövetkezett jelentős mértékű áresés miatt – mondta Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára még a hónap elején egy szakmai tanácskozáson.

Mi van a piacon?

Magyarországon havonta 100-110 millió liter tejet vásárolnak fel, ami évi 1,2-1,3 milliárd liter tej felvásárlását jelenti. Magyarország uniós kvótája mintegy 2 milliárd liter. A múlt évben Magyarországon összesen 1,85 milliárd liter tejet termeltek. Ebben a mennyiségben már benne van a direkt értékesítéssel eladott mennyiség, valamint az is, amelyet a gazdálkodók a borjakkal itatnak meg. Magyarország kvótakihasználása így eléri a 85 százalékot. Most a tej felvásárlási ára átlagosan 60 forint alatt van, míg 2008 elején még 95-100 forintot adtak a felvásárlók egy liter tejért. Az átlagos önköltség ugyanakkor 70 forint körül mozog literenként.

Egy ember 177 litert iszik

Magyarországon most évente egy ember mintegy 177 liter tejet fogyaszt átlagosan. Az import mennyisége eléri az összfogyasztás 35 százalékát, 600-700 millió litert jelent évente, az országból kivitt tej pedig 400 millió liter körüli. A szakemberek úgy vélik: a magyar tejágazatnak alapvető érdeke, hogy a hazai fogyasztók magyar tejet igyanak, hiszen idehaza megtermelhető az ország tejszükséglete.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Magyar gazdák is tüntetnek LuxemburgbanKrízist él át az tejágazat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.