Cégekre is vonatkozik majd a vagyonadó

Hanem a, a nagyértékű autókra, vízi- és légiközlekedési eszközökre is kiterjed majd.

Füstadó még mindig nincs

Utóbbiak megadóztatására talán még Szeremley Huba sem gondolt. Keveset hallani mostanában a Magyar Gazda- és Polgárpártról, amely nem is olyan régen még vagyonadóval kárpótolta volna a rendszerváltás veszteseit. „Kárpótlást jelentene az általunk javasolt, szociálisan igazságos adónem, a vagyonadó. Akinek az elmúlt évtizedekben sikerült nagy vagyonra szert tennie, az valamilyen formában fizessen a veszteseknek. Kezeljék továbbra is a tulajdonukban lévő valamikori nemzeti vagyont, sáfárkodjanak, gazdálkodjanak vele jól – de igenis, a vagyonadó révén segítsenek azoknak, akik az elmúlt 15 évben hátrányos helyzetbe kerültek, akik nem éltek a tulajdonosi jogukkal, akiket kifosztattak a nemzeti vagyon rájuk eső részéből” – nyilatkozta 2005 szeptemberében pártelnökként Szeremley Huba.

A Bajnai kormány elképzelései

A vagyonadó ingatlanokra vonatkozó szabályai szerint 30 és 50 millió forint között az ingatlan értékének 0,35 százaléka lenne az adó, e felett pedig 0,5 százalékos adókulcsot vezetnének be 2010-ben. Kedvezményt kapnának a nagycsaládosok: három gyerek után a vagyonadó 15 százalékát levonhatnák az adójukból, majd minden további gyerek után újabb 15-15 százalékot vonhatnának le.

Nyugdíjasok: „felfüggesztett vagyonadó”

Szintén kedvezményt kapna a nyugdíjasok egy része, de ezt több feltételhez köti a törvényjavaslat. E szerint tízmillió forintos adóalapig illeti meg mentesség azokat a 62 évnél idősebb nyugdíjasokat, akik a minimálnyugdíj kétszeresénél kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, és az ingatlanuk – amelyben benne is laknak – értéke nem haladja meg az 50 millió forintot. A nyugdíjasokra vonatkozó általános szabály az: ha nem akarják vagy nem tudják megfizetni a vagyonadót, akkor kérhetik annak „felfüggesztését”. Ebben az esetben az adótartozást feljegyzik a tulajdoni lapra, és annak kell majd kifizetnie, aki örökli az ingatlant.

Munkanélküli kérhetné a fizetés felfüggesztését

Kedvezményt kapnak a munkanélküliek is: átmenetileg szintén kérhetik a vagyonadó megfizetésének felfüggesztését. A törvényjavaslat szerint a magánszemélyeknek és a cégeknek, szervezeteknek nemcsak az ingatlanok után, hanem a nagyértékű gépkocsik, vízi- és légiközlekedési eszközök után is kellene vagyonadót fizetni, de más-más szabályok alapján. Az utóbbiak esetében – értékalapon – több kategóriát határoznának meg. A 125 kilowattnál nagyobb teljesítményű motorral rendelkező gépkocsik után pedig – a már meglévő teljesítményadón túl – további fizetési kötelezettsége lenne a tulajdonosoknak. Például 125 és 175 kw közötti teljesítménynél a teljesítményadó kétszeresét terhelik rá a tulajdonosra, ami arányosan növekszik az autó teljesítményével együtt.

A kormány 55-60 milliárdért vezetné be

A kormány korábban 110-120 milliárd forintos bevételt várt volna az ingatlanadótól. Ez a számítás arra az első változatra vonatkozott, amely már kétmillió forintos értékhatártól kivetette volna az új adót. A jelenlegi koncepció alapján ennek nagyjából a felével számolnak, így viszont – a tervezett jövő évi szja-csökkentés miatt – ki kell pótolni a hiányzó összeget. Erről – vagyis a további kiadáscsökkentésről – később, a jövő évi költségvetés készítésekor is ráér dönteni a kormány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.