Csaknem 20 százalék mínusz az agrárárakban

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2009 január-áprilisában 27,8 százalékkal mérséklődött, ami a növényi termékek árszínvonalának 37,4, valamint az élő állatok és állati termékek árainak 4,1 százalékos csökkenéséből adódik. A mezőgazdasági termelői árak márciusban 26,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A gabonák termelői ára 40,7 százalékkal csökkent

2009 áprilisában a gabonafélék termelői ára a 2008 áprilisihoz viszonyítva nagymértékben, 40,7 százalékkal esett vissza, ez részben a 2008 hasonló időszakában tapasztalt magas bázis következménye. Az idén január-áprilisban a gabonafélék termelői átlagára 48,7 százalékkal csökkent az előző év január-áprilisihoz képest, ugyanebben az időszakban az ipari növények ára 15 százalékkal lett kisebb. Az olajnövények termelői ára áprilisban 0,5 százalékkal mérséklődött az előző év áprilisához viszonyítva, míg a burgonya termelői ára 2008 negyedik hónapjához képest 10,8 százalékkal nőtt.A paradicsom és paprika 36,7 százalékkal ért többet

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a zöldségfélék termelői ára 2009 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest 0,8 százalékkal nőtt. Ebben az időszakban a jelentősebb súlyú termékek közül megjelent a prímőr paradicsom és a zöldpaprika, ezeknek a termékeknek az ára 36,7, illetve 7,3 százalékkal növekedett, ugyanakkor ebben a hónapban ezen termékek forgalmának aránya az év egészére vonatkozó súlyukhoz viszonyítva még nem jelentős. A gyümölcsök termelői árának 1,0 százalékos csökkenését lényegében a tavalyi étkezési alma árának alakulása határozza meg, a többi gyümölcsféleség súlya ebben az időszakban elhanyagolható.

Drágult a disznó is, majdnem ötödével

A vágóállatok termelői árainak 5,0 százalékos növekedése főként a vágósertés árának 18,0, és a vágómarha árának ennél valamivel kisebb, 13,6 százalékos emelkedéséből, illetve a vágóbaromfi árának 8,8 százalékos csökkenéséből adódott. Az állati termékek árainak 16,4 százalékos mérséklődésén belül a 2008 áprilisihoz viszonyítva az étkezési tyúktojás termelői ára 10,6 százalékkal nőtt, közben a tejé 26,1 százalékkal visszaesett. A burgonya ára 2008 első négy hónapjához képest 5,7 százalékkal mérséklődött, a zöldségfélék ára 6,1, a gyümölcsöké pedig 31,4 százalékkal csökkent. A vágóállatok termelői árai 3,7 százalékkal emelkedtek 2008 azonos időszakához képest, míg az állati termékek árai az idei év első négy hónapjában 18,8 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a tejé 27,2 százalékkal visszaesett, a tojásé 5,9 százalékkal nőtt.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Agrárárak január-április – előzetesMárciusban is csökkentek az agrárárakMa: mezőgazdasági árak január-márciusban – előzetesCsökkentek a mezőgazdasági termelői árak februárbanCsökkentek 3 százalékkal az agrárárak tavalyAgrárárak, I-XI. hó: – 1,2 százalékKSH: csökkenő agrárárakAgrárárak: augusztusban év/év alapon +2,7 százalék

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.