Egy hétig pályázhatnak még a szőlészek

szJanuár 28-ig lehet pályázni a szőlőszerkezet átalakítási támogatásra, amely a szőlőültetvények korszerűsítését, a termelés hatékonyabbá tételét szolgálja. 

Az elbírálásánál elsőbbséget élveznek az integrált termelési láncokban résztvevő gazdák. A 2020-2023 közötti időszakban 16 milliárd forint áll rendelkezésre a szőlő szerkezetátalakítási támogatásokra, amelyek az ágazat versenyképességének növelését szolgálják, segítségükkel a gazdák hatékonyabbra cserélhetik régi ültetvényeiket – hívta fel a figylemet az Agrárminisztérium (AM). A támogatás igénybevételéhez az egyéni terveket az idei évben is a Magyar Államkincstár (MÁK) részére kell benyújtani, a Kincstár honlapján közzétett módon.

A MÁK a benyújtott egyéni terveket 2020. április 30-ig bírálja el, míg a végrehajtott intézkedésekre a kifizetési kérelmet minden évben április 1. és július 1. között lehet benyújtani. A támogatás nagysága a támogatható költségek 40 és 75 százaléka közé eshet.

Az egyéni tervek értékelése során nagy hangsúlyt kap az, hogy a gazda miként gondoskodik az új ültetvény termésének elhelyezéséről. Az értékelés során megszerezhető pontok közel harmadát kapja meg az, aki borászati üzemmel rendelkezik, vagy igazolja, hogy hosszú távú felvásárlási szerződést kötött az új ültetvény termésére, vagy azt igazolja, hogy az elmúlt öt borpiaci év átlagában az általa művelt szőlőterület legalább 65 százalékának termését hosszú távú felvásárlási szerződés keretében értékesítette.

Az elsőbbségi kritériumok ilyen módosítását az elmúlt évek borpiaci tapasztalatai tették szükségessé az AM szerint. Ezek alapján ugyanis a hosszú távú, árat, vagy az ár megállapítására vonatkozó mechanizmust tartalmazó szerződés szerint termelő gazdák a többieknél kevésbé kitettek a piaci ingadozásoknak.

A szerkezetátalakítás mellett a borpromóciót is támogatja az agrártárca. A támogatásra vonatkozó szabályok alapján 50 százalékos támogatás nyújtható az EU területén belül megvalósuló tájékoztatási programokra, továbbá az Európai Unió területén kívül végrehajtott promóciós programokra egyaránt.