Egyelőre esély sincs alkura a Tokaji-vitában

„A közös borvidékről szóló, múlt heti tárgyalások után elvesztettük utolsó illúzióinkat is, hogy esetleg sikerül megegyezésre jutnunk” – nyilatkozta az Új Szó című szlovákiai magyar napilapnak Adriana Jobbiková, a minisztérium szóvivője. Szerinte a magyar fél „választási gyűlésnek” nézte a tárgyalásokat, a tárgyalások magyar vezetője meg akarta mutatni a magyar borosgazdáknak, hogyan tud „elbánni a szlovákokkal”.

A nézőpontok elég távol vannak egymástól

A tárgyalások múlt héten rekedtek meg, a magyar fél szerint ugyanis Szlovákia nem tartotta be a 2004-ben, még Simon Zsolt szlovákiai és Németh Imre magyar mezőgazdasági miniszterek által kötött megállapodást, nem történt meg a jogszabályi harmonizáció, nem alakították ki a magyar hegyközségi rendszernek megfelelő szakmai szervezetet és a közös ellenőrzést. A szlovák mezőgazdasági tárca azonban úgy tudja, a magyar fél eddig nem kifogásolta ezeket a kérdéseket. „Már 2008 januárjában megkapták a Tokaji Társulás alapszabályát, amely magyar mintára készült, és bemutattuk a szervezet elnökét is” – állítja Adriana Jobbiková.

A bortörvény a legnagyobb akadály

Simon Zsolt (Híd) parlamenti képviselő szerint a legnagyobb akadály a tavasszal elfogadott bortörvény lehet, melyet a Híd képviselői nem szavaztak meg. A bortörvény értelmében az országon belül bárhová el lehet szállítani a szőlőt, és ott bort lehet belőle készíteni, vagyis például a tokaji borvidéken szüretelt szőlőből Tokaji készíthető Pozsonyban is. Pozsony szerint viszont ez nem akadály, mivel szerinte elég megkötés az, hogy Tokajit csak a tokaji régió dűlőin szüretelt szőlőből szabad készíteni. A szaktárca ragaszkodik ahhoz is, hogy a szlovákiai területen összesen 908 hektárban határozzák meg a tokaji régiót, mivel szerintük ezt igazolják a kistoronyai nemesítő intézet kutatásai – olvasható az Új Szóban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.