Egyre több szociális bolt Ausztriában

Az üzletek összesen hétezer négyzetméter alapterületen naponta bő 200 köbméter árut forgalmaznak. Vásárló nem lehet akárki; munkanélkülieket, szociális segélyből élőket és olyan családok tagjait szolgálják csak ki, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a havi 700 eurót, egyes boltoknál a 900 eurót.

Átlag hatvan százalékkal olcsóbb

A szociális boltokat civil szervezetek tartják fenn. A kiskereskedelmi árnál átlagosan 60 százalékkal olcsóbban kínált élelmiszert, háztartási- és tisztálkodószereket és egyéb árucikkeket a vállalati társadalmi felelősségvállalalás (CSR) eszméjét komolyan gondoló cégek biztosítják. A kínálat nagy része a „hagyományos” kereskedelemből sérült csomagolás, hibás címkézés, közelgő lejárati dátum vagy más okok miatt évente kikerülő 70 ezer tonna áruból származik. Ez a hatalmas tömeg kifogástalan minőségű, fogyasztható termékekből áll, és a szociális boltok nélkül a szemétdombon kötne ki.

Visszaélések ellen

Az olcsó ár visszaélésre csábíthat. Ezt szigorú korlátozásokkal igyekeznek megelőzni; vevőnként hetente – üzlettől függően – legfeljebb 21 és 30 euró közötti összegért lehet vásárolni. Egy liter tej átlagosan 20 centbe kerül.

1999 óta 40 üzlet

Az első szociális bolt 1999-ben nyílt, Linzben. Tíz év alatt országszerte közel negyven indult, és mindenütt akkora a forgalom, hogy jelenleg is négy újabb bolt nyitását készítik elő. A terület legnagyobb szereplője a SOMA Sozialmarkt nevű szervezet, amely öt osztrák szövetségi államban összesen 14 boltot üzemeltet. Van már „mozgóbolt” is, a SOMAMobil kisbuszai például 14 település szegényeit látják el friss és olcsó áruval.

Nem csak élelmiszer

A szociális bolt mint intézmény történetének első évtizedében a kínálat is jócskán bővült. Van, ahol például könyveket is lehet kapni, egyes boltokban pedig számítógépet is árulnak monitorral, 50 euróért, kétéves garanciával.

Burgenlandban is

A RegioData piackutató intézet összeállítása szerint az osztrák lakosság 12 százaléka él a szegénységi küszöb környékén. A szegénysorba csúszás leginkább a munkanélkülieket, a bevándorlókat, a nagycsaládosokat és a gyermekeiket egyedül nevelő szülőket veszélyezteti. Az ínség sötét árnya Ausztria Magyarországgal szomszédos területei felett is megjelent; ezt jelzi, hogy a Pannonische Tafel nevű közhasznú szervezet egyszerre két szociális boltot készül nyitni Burgenlandban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.