Egyszerre gond a vízhiány és vízbőség a Dél-Alföldön

Hatályba 2000 végén lépett az Európai Unió Víz Keretirányelve, mely szerint a tagállamoknak 2015-ig jó állapotba kell hozni a felszíni és felszín alatti vizeket, és fenntarthatóvá kell tenni ezt az állapotot – mondta Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője. Az ehhez vezető intézkedéseket foglalja össze a vízgyűjtő-gazdálkodási terv, amelynek az egész országra vonatkozó végleges változata december végére készül el. Ezt előzi meg az egyes tervezési egységekre vonatkozó elképzelések összegyűjtése, a jelenlegi helyzet felmérése, a célok és a szükséges teendők meghatározása – közölte a szakember.

Időszakos többlet

Az Alsó-Tisza vidékén három tervezési egység közül a legnagyobb – több mint 5 ezer négyzetkilométeres – az Alsó-Tisza jobb parti egysége. Ezen a területen a legkomolyabb problémát a Duna-Tisza közi Homokhátságon jelentkező – klimatikus okokra visszavezethető – vízhiány jelenti. A másik helyi sajátosság a tavaszi hóolvadást követő belvízelöntés – magyarázta az osztályvezető. Itt a vízből időszakokban jelentkező víztöbblet gyors elvezetése helyett a vizek visszatartására kellene törekedni területi tározókban, amellyel mérsékelhetők lennének a nyári vízhiány miatti károk – jegyezte meg.

Minőségi vízellátás

A Tisza bal partján található Kurca tervezési egységben az intenzív mezőgazdasági hasznosítás érdekében kialakított csatorna rendszerekben feliszapolódás tapasztalható, s a vízminőség is leromlott. Sajátos helyi jelenség még a termálvízkincs energetikai célú hasznosítása is, amely bizonyos esetekben vízminőségi problémákat is okoz – közölte a szakember. A harmadik tervezési egység a Maros hordalékkúpja, amely felszín alatti vízkészlete mind mennyiségi mind minőségi szempontból a leginkább veszélyeztetett. A térség megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízellátásának biztosítása érdekében itt többek között azoknál a kétezer lakosnál kisebb településeken is minél előbb meg kell oldani a szennyvíz összegyűjtését és tisztítását, ahol ennek elmaradása veszélyeztetheti a vízbázist – fogalmazott az osztályvezető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.