Egyszerűbben válhatunk egyéni vállalkozóvá

Draskovics Tibor kifejtette: eddig az egyéni vállalkozóknak tevékenységük engedélyezéséhez a lakóhely, székhely szerinti jegyzőtől kellett engedélyt kérni, ez alapján kapta meg a kérelmező a vállalkozói igazolványát. A parlament jóváhagyását követően, december 28-án hatályba lépő jogszabállyal ezt a rendszert az ingyenes elektronikus bejelentés váltja fel.

Akár öt perc alatt

A kérelmező megadja személyes adatait és megjelöli a kívánt tevékenységet, a rendszer pedig néhány percen belül beszerzi a szükséges adószámot és más azonosítókat, ellenőrzi az adatokat. Ha minden rendben van, akár 2-5 perc múlva értesítik a vállalkozót, aki külön igazolvány kiváltása nélkül azonnal megkezdheti tevékenységét. Aki igényli, az továbbra is kiválthatja a vállalkozói igazolványt, ami azonban nem ingyenes – fűzte hozzá. Az elektronikus engedélykérelem kitöltéséhez egy internetes portálon kapnak segítséget a vállalkozók.

Egyéni cégek

A javaslat foglalkozik az egyéni cégre vonatkozó szabályokkal is, amelyet csak egyéni vállalkozók hozhatnak létre korlátozott, vagy korlátlan felelősséggel. Ezzel teljessé vált a gazdasági tevékenységet folytatók szabályozása – hangsúlyozta a miniszter.

A vagyonadó csak öt százalékot érint

Szollár Domokos kormányszóvivő kérdésre válaszolva cáfolta, hogy változna a kormány vagyonadó elképzelése. A tervezet szerint adófizetési kötelezettség csak a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokat terhelné. Hozzátette: a magyarországi 4,5 millió lakásból csak mintegy 250 ezret érint az intézkedés, vagyis csak 5 százalékot.

Átalakítás alatt

A szocpol, a lakástámogatási rendszer átalakításáról a szerdai kormányülésen nem tárgyalt a kabinet a szóvivő ismertetése szerint. Szollár Domokos ugyanakkor megerősítette: a jelenlegi rendszer hibás, átalakításra szorul, de még folynak a számítások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.