Elkészült a vidékfejlesztési tárca második félévi akcióterve

Az akcióterv alapja, hogy a magyar mezőgazdaság a kis- és közepes gazdaságokra épül ugyanúgy, mint az Európai Unió legtöbb országában. A tárca az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból rendelkezésre álló 450-500 milliárd forint támogatást olyan módon használja fel, hogy ezzel a minőségi termelést, a helyi közösségek fejlesztését, a családi gazdaságokat, az ökológiai gazdálkodást segítsék, és sok embernek nyújtsanak megélhetést.

Újra kiírják az AKG támogatásokat

Tervei szerint az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázatokat újra kiírja a VM, a 2013 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) tervezetéhez kapcsolódó magyar álláspontot pedig már augusztusban kialakítja. A piacszabályozásnál a helyi és a hazai piacra való termelés számít elsődlegesnek és meghatározónak. A kormány a minőségi mezőgazdaság megteremtése, az egészséges és biztonságos élelmiszerek előállítása, valamint a természeti értékek megóvása érdekében számtalan rendeletet és jogszabályt módosít. Az egyik legfontosabb feladat a hungarikum törvény megalkotása lesz, amely a nemzeti értékek védelmét szolgálja.

A mezőgazdaság nem maradhat parlagon

A Kárpát-medence gazdasági, társadalmi és kulturális tevékenységek összehangolását tárcaközi bizottság koordinálja a jövőben, amelyben a VM is aktív szerepet vállal. Az elmúlt 20 év bizonyította, hogy a mezőgazdaság nem maradhat parlagon, a szabályozását nem lehet rábízni a piacgazdaság farkastörvényeire. Szükség van világos, hosszú távú politikára, vonalvezetésre, melyhez termelési, befektetési terveket lehet igazítani, ezért készül a minisztérium tíz évre szóló agrárkoncepciója.

Jelentős súlyú a földkérdés

A földkérdés is jelentős súllyal szerepel a második félévi feladatok között. Megtörténik a földmoratórium meghosszabbítását célzó korábbi kérelem megerősítése augusztus 31-ig. Kiemelt feladat a GMO mentességet garantáló törvények megalkotása, valamint a K+F+I intézményi és finanszírozási feltételeinek és a génbank-hálózatnak a kialakítása.

Szeptember 1-jén megalakul a Nemzeti Földalap

Az elmúlt hetekben olyan intézkedések léptek életbe, amelyek a versenyképes vidék megteremtését és a mezőgazdaság talpra állítását szolgálják, a gazdák mindennapi életét könnyítik. A minisztérium célja, hogy megteremtse a helyi termelés és fogyasztás összhangját: a helyben megtermelt élelmiszereket a termelők a helyi boltokban, vendéglátóhelyeken és a közétkeztetésben is értékesíthetik – emlékeztet a tárca. Szeptember 1-jén megalakul a Nemzeti Földalap, így lehetővé válik a fiatal, gazdálkodni vágyó családok földhöz juttatása. Illetékmentes lesz a gazdaságátadás, könnyebb lesz a generációváltás apáról fiúra – hangsúlyozza a minisztérium.

Július 20-től hatályos másodlagos élelmiszervizsgálat

A VM felhívja a figyelmet arra, hogy július 20-tól hatályos a másodlagos élelmiszervizsgálatra vonatkozó rendelet, amely megakadályozza a gyenge minőségű termékek piacra dobását, és ösztönzi a termelőket a jó minőségű, magas feldolgozási szintű termékek előállítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.