Emelték a húsvámokat az oroszok

A 2008. december 8-án elfogadott, és idén január elsején életbe lépő 918-as számú kormányhatározat szerint a sertéshús vámja a kvótán felüli mennyiségre, 75 százalékra emelkedik, de nem lehet kevesebb, mint kilogrammonként 1,5 euro (korábban 40 százalékos vámot terveztek nem kevesebb, mint kilogrammonkénti 0,55 euro minimumszinttel). A baromfihúsnál ezek az értékek 95 százalékos vámtétel, de nem kevesebb, mint kilogrammonként 0,8 euro (a tervezett 40 százalék és kilogrammonként 0,32 euro helyett).
Az előhűtött marhahús vámtétele 30 százalékra csökkent nem kevesebb, mint kilogrammonként 0,3 euro minimum értékkel (a terv 40 százalék és legalább 0,53 euro volt kilogrammonként). A fagyasztott marhahúsét szintén 30 százalékra vitték le ugyanúgy kilogrammonkénti 0,3 euro minimumszinttel (a tervezett 40 százalék és legalább a kilogrammonkénti 0,4 euro-al szemben).
Az orosz kormány változtatott a behozatali kvótamennyiségeken is, az Egyesült Államok 100 ezer tonna sertéshúst hozhat be a korábbi 50,7 ezer tonnával szemben, az összes ország 502,2 ezer tonna helyett 531,9 ezer tonnát exportálhat Oroszországba.
A baromfi behozatal mennyiségét jelentősen csökkentették, 2009-ben 952 ezer tonnát lehet behozni a korábbi 1252 ezer tonnával szemben. Az EU részesedése ebből 185, 8 ezer tonna (a korábbi 244,4 ezer tonnával szemben), míg az amerikaiak 750 ezer tonnát szállíthatnak az eddigi 931,5 ezer tonnával szemben.
Ugyanakkor D. Medvegyev elnök az elsődlegességet élvező nemzeti projektek elnöki tanácsadó testületének ülésén bejelentette, hogy a bevezetett vámtarifa intézkedések, melyek a hazai termelőket védik, nem vezethetnek a belső piaci árak emelkedéséhez. Az elnök ilyen módon reagált az agrárminiszter, A.V. Gorgyejev azon szavaira, melyekkel a jelenleg meghozott drasztikus változásokat indokolta. Mint D. Medvegyev mondta, „Meg kell találni az egyensúlyt a nemzeti agrártermelő és az orosz állampolgárok érdekei között, ezért a kormány az elsődleges felelős.”

Kapcsolódó hírek:
Csökkentené baromfihús importját Moszkva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.