Energia irányváltást szorgalmaz a Pelletszövetség

Bodri Gabriella a MPE elnöke elmondta: az egyesület meggyőződése, hogy teljességgel rossz irányba halad Magyarország, ha az energiahordozók közül továbbra is a földgáznak lesz prioritása a jelenlegihez hasonló, aránytalanul nagy mértékben. A mostani helyzet egyértelművé teszi: nem, vagy nem csak olyan beruházásokra van szükség, amelyek a drága és környezetszennyező fosszilis energiahordozók egyeduralmát erősítik. Az épülő gáztározók és vezetékek nem oldják meg a függőségből eredő problémákat, valamint eközben egy környezetszennyező, gazdaságosan csak korlátozottan kinyerhető, elfogyó, más országokat gazdagító, nem megújuló energiaforrásba fektet be az ország – tette hozzá Bodri Gabriella.
Az MPE elnöke aláhúzta: a megújuló energiaforrások közül is kiemelkedő lehet a pellet, amelynek használatával a gázhoz képest 30-40 százalékos megtakarítást is elérhet a felhasználó az összes költséget tekintve. A barnaszénnek megfelelő fűtőértékkel rendelkező pelletnek nincsen füstje, valamint csak kevés salakanyagot termel, így teljesen környezetbarát amellett, hogy hulladékfából készül. A pellet-kazán bármilyen meglévő fűtési rendszerbe beépíthető, és egy száz négyzetméteres ház befűtésére egy átlagos tél alatt 1-2 tonna pelletet éget el. A pellettüzelés piaci részesedése a Magyar Pellet Egyesület szerint 7-8 százalékos a magyarországi fűtési piacon.

Kapcsolódó hírek:
Gráf: az élelmiszerellátás nincs veszélybenMagosz-vélemény a gázkrízisrőlGyurcsány: Nem jár kártérítés a gázos cégeknek Feloldották a kettes kategória gázkorlátozásátÓriási veszteségeket okozhat a gázkorlátozásLeállt a gázzal Ukrajna, szerdán ipari korlátozásGázkorlátozás a második kategóriában isGázkorlátozás: egyedi elbírálás az élelmiszer előállítóknak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.