Fazekas Sándor: Minőségi árut a családok asztalára!

A miniszter szerint a vásárlók kifinomult ízlése a legjobb rosta, olyan értékmérő, ami kiszűri a silány élelmiszereket a piacról. Minél gyorsabban eltűnik a dömpingáru a boltok polcairól, annál hamarabb lesz nyereséges a sonkatermelés és a mangalicatartás. Ezért a kormány a maga eszközeivel is tesz, a miniszter kiemelte a másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló rendeletet, ami segít megvédeni a magyar élelmiszereket. Fazekas Sándor aláhúzta, a gazdasági világválsággal is jobban dacolhatnánk, ha visszatalálnánk a vidék alapjaihoz,hiszen a magyarság mindig a vidéki közösségben tudta túlélni a nehéz időket. A kormány vidékfejlesztési politikájában egy lapra tartozik a helyi közösségek, a helyi termelés, a helyi értékesítés, az őstermelés, az egyéni és családi gazdálkodók, a mikro-, kis- és középvállalkozók ügye, támogatásuk biztosítása. A modern, egészséges Magyarország elképzelhetetlen erős vidéki közösségek, dinamikusan fejlődő falvak és városok nélkül. Mindennek az alapja a hagyományok megőrzése, gyarapítása. Termelési hagyományaink, évszázados receptjeink, a sonkakészítés mesterségének fortélyai, konyhaművészetünk éppúgy kultúránk része, mint népzenénk, népművészetünk, táncaink. A kormány első intézkedése volt a kistermelőkre vonatkozó rendelet  módosítása, a jogszabályban egyszerűsítették az élelmiszertermelés, az élelmiszerfeldolgozás és értékesítés feltételeit. “Tulajdonképpen megnyitottuk a magyar piacot a magyar gazdák előtt” – emlékeztetett Fazekas Sándor.  Másik fontos intézkedésként a miniszter a  közbeszerzési törvény módosítását említette, amivel lehetővé vált, hogy a kistermelők közvetlenül értékesítsék termékeiket a közétkeztetésben. Egyszerűsítettek  a vágópontok szabályozásán is, hogy könnyítsék a helyi húsfeldolgozás feltételein. A sertéstartás és az arra épülő feldolgozóipar a vidék gazdaságnak egyik fontos szegmense, ezért a kormány kiemelten kezeli a területet. A sertéságazat fellendítésének alapfeltétele, hogy a húsfeldolgozás a különleges minőségű, magas áron értékesíthető termékek irányába mozduljon el, mint a kiváló mangalicatermékek. A miniszter bejelentette azt is, hogy az Új Széchenyi Terv keretében 5000 fő alatti települések mikrovállakozásai számára nyílik gazdaságfejlesztési pályázati lehetőség, a Darányi Ignác Tervben pedig 5 milliárdos keret szolgálja az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztését. A konferencián mesterek, kutatók, nagykereskedők, tenyésztők és étteremtulajdonosok vettek részt, a tanácskozás után pedig az I. Magyar Sonkaszelető Verseny keretében mesterséfek mérhették össze tudásukat a résztvevők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.