Februártól változnak a kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program feltételei

Kedvezőbbé válnak a kérődző szerkezetátalakítási program egyes elemei; átalakulnak a nemzeti feltételekhez kapcsolódó szabályok. Az egy éve futó kérődző szerkezetátalakítási program módosításai kedvező változásokat tartalmaznak az állattartóknak a folyamatban lévő ügyeikre vonatkozóan is.

A kérődző szerkezetátalakítási programot tavaly indította el a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a juh és húsmarha-tartóknak. A program lényege, hogy az állattartó vállalkozások a referencia állatállományukkal arányos, megemelt területalapú támogatást kapnak, cserébe vállalniuk kell, hogy foglalkoztatnak, beruháznak, vagy a szakmai fejlődés érdekében képzésen vesznek részt.

Az átdolgozott programban a vállalt feltételeknél pontosodik a beruházás és a felújítás fogalma.
Bővül a teljes munkaidős foglalkoztatás fogalma, ezzel szélesebb munkaerő elszámolási lehetőséget biztosít a termelőknek. Ezzel együtt a VM átvezeti a 2013. január 1-től érvényes kisadózói és kisvállalati adószabályokat is.
Egyértelműbbé válik, hogy egy képzés elvégzésének vagy lezárt félév teljesítésének igazolása csak egy kérelemhez kapcsolódóan vehető figyelembe. A nemzeti programban vállalt valamennyi feltételnél jelentős változás, hogy a választott kötelezettség a tárgyév december 31. helyett a tárgyévet követő március 15-ig módosítható.

Pontosodnak a kérődző szerkezetátalakítási program támogatási jogosultságainak átruházási feltételei is.
Újdonság, hogy a gazdálkodóknak nyilvántartást kell vezetni a támogatással összefüggő kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos gazdasági eseményekről. Így egyszerűbben és gyorsabban ellenőrizhető, hogy a programban előírt kötelezettségeket hogyan teljesítette az állattartó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.