Fejlesztésbe kezdett a Zsindelyes Pálinkafőzde

A vállalkozás részese a 43 hazai pálinkafőző számára, az ágazat műszaki-technológiai fejlesztésre kiírt összesen 3,2 milliárd forintos pályázatnak. Ötven százalékos önerő mellett összesen 6,4 milliárd forinttal segítik a szeszfőzdéket, hogy korszerű technológiával készíthessenek garantált minőségű, a nemzetközi piacokon is méltányolt pálinkát.

Új pálinkafőző is épül

A földrajzi árujelző oltalomban részesült újfehértói meggypálinkát előállító kft. ügyvezetője elmondta: a nettó 229 millió forintos fejlesztés részeként egy új pálinkafőző épül meg, amely képes lesz a Magyarországra többfajta technológiával eljárással készült pálinka előállítására. Papp József hozzátette: szintén az őszre épül fel egy 540 négyzetméteres késztermék raktár, valamint felújítják a 100 ezer liter befogadóképességű, nagyrészt a fahordó érlelésű pálinkák ágyazására és tárolására alkalmas épületet. A fejlesztés során egy automatizált palackozó üzemet alakítanak ki, amely nyolc óra alatt 24 ezer üveg pálinka palackozására lesz alkalmas. A beruházás keretében elvégzik az épületek teljes tetőszerkezet-átalakítását és hőszigetelését, és a szociális helyiségek is épületgépészeti fejlesztésen esnek át. Papp József utalt arra: a fejlesztéseket legalább öt évig kell működtetni, emellett a cégnek vállalnia kellett plusz munkaerő foglalkoztatását és a nettó árbevétel növelését – mondta az ügyvezető.

Árbevétel: csaknem 2,5 milliárd

A tavalyi árbevétel 2 milliárd 472 millió forintot tett ki a 46 dolgozót foglalkoztató Zsindelyes Pálinkafőzdénél. A cég tavaly 75 ezer hektoliterfoknyi pálinkát állított elő, az idén az új üzem megépítésével már 150 ezret fognak. Az érpataki üzem 2008-ban összesen mintegy 7 millió palack szeszesitalt állított elő. A cég eddig zömmel kommersz italokat készített a jövőben a hangsúlyt a pálinkára helyezik – mondta a családi vállalkozás vezetője. Papp József szerint az iparág jövője a pálinka- és a gasztroturizmusban rejlik; ennek kiaknázására alakította meg a tiszabecsi, napkori, tarpai, panyolai és az érpataki pálinkafőzde és a hozzájuk társult hat megyei étterem és szálloda a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pálinkautat. Az egyesületként bejegyzett szervezet a pálinka népszerűsítésével a megyébe érkező vendégkör kiszélesítését, tartózkodásának meghosszabbítását, valamint a hagyományokra épülő turisztikai kínálat bővítését szeretné elérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.