Feloldották a kettes kategória gázkorlátozását

A miniszter szerint csütörtökön a helyzet azért is javul, mert a nyugati (Baumgarten-HAG) vezetéken 4 millió köbméter gáz jön a szerdai 1,5 millióval szemben, és a stratégiai tározóból is megkezdik a gázkitermelést. Molnár Csaba elmondta, szerdán igazi krízishelyzet volt a magyar gázellátásban, s ezért az iparvállalatokat illetően a második kategóriában is el kellett rendelni a gázfogyasztás korlátozását. A miniszter kifejtette azt is, hogy egy jogszabályváltozással lehetővé tették, hogy a rendszerirányító az adott kategórián belül a fontos termelők esetében a gázkorlátozás korábban leírt mértékétől eltérjen. Aláhúzta, nem kivételezésről van szó, olyan cégek esetében térhetnek el az előírtaktól, amelyek a lakosság kiszolgálásával vannak kapcsolatban, például élelmiszert állítanak elő. A miniszter úgy vélte, a korlátozási rendszer jól működik, s ezért nem kell módosítani.
Horváth J. Ferenc, a Magyar Energia Hivatal elnöke elmondta: a korlátozás fő célja a gázrendszer egyensúlyának fenntartása, mert ha ez tartósan megbomlik, akkor újra kell építeni a rendszert, ami több hétig is eltarthat és nagyon drága. Drága lenne a lakosság korlátozása is, hiszen egyenként kellene ellenőrizni a háztartásokat, hogy betartják-e az előírtakat. Az elnök kifejtette, a korlátozáskor mindig figyelembe veszik például a környezetvédelmi szempontokat, illetve az élet- és vagyonbiztonságot.
A miniszter a szombati munkanap áthelyezéséről közölte, hogy ez mintegy 6 millió köbméter gáz megtakarításával jár. Hozzátette: szerdán 61 millió köbméter volt az ország fogyasztása. Azért volt alacsonyabb a vártnál és a korábbiaknál, mert egyrészt a második kategóriában is megtörtént a korlátozás, másrészt az előre jelzettnél 1 fokkal melegebb volt, harmadrészt pedig szerdán este a lakosság kevesebbet fogyasztott, s így elmaradt az esti szokásos csúcsfogyasztás. A miniszter szerint a lakosság felelősen döntött, amikor korlátozta fogyasztását, s ezért köszönetét fejezte ki. Azt kéri, a gázkrízis hátralévő idejében is mindenki hasonlóan felelős magatartást tanúsítson.
Molnár Csaba a kilátásokról elmondta, szombaton ugyan az előrejelzések szerint a mostaninál 3 fokkal alacsonyabb lesz a napi középhőmérséklet, ám a jövő héten minden nap egy kicsivel melegebb lesz, s a jövő hét végén már csak mínusz 1,5 fok körül lesz a hőmérséklet.
Az első és a második kategória korlátozásával 9-10 millió köbméter gázt sikerült megspórolni, kétharmadát az első kategóriában. A miniszter elmondta: Magyarország elsődleges feladata a belföldi gázellátás fenntartása, de ha a helyzet javul, akkor esetleg Szerbiának is adhat gázt Magyarország. Erről azonban még semmilyen döntés nincs.
Kutas István, az E.ON Földgáz Trade Zrt. kommunikációs vezetője úgy tudja, a nyugatról érkező 4 millió köbméter gázt már visszaigazolták. A gáz többségét a E.ON Ruhrgas, kisebbik részét pedig a Gaz de France adja. Hozzátette: a tárolókból most napi 53,5 millió köbméter gázt tudnak kivenni, a két legnagyobb, a zsanai és hajdúszoboszlói tároló 20 napig tud működni csúcskapacitáson, majd ezt követően még hetekig 90 százalékos szinten.
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. kedden este 20.30 órakor rendelte el az I. kategóriás (óránként 2.500 köbméternyi gáznál többet igénylők, főként erőművek), majd a szerdán reggel 8.00 órakor a II. kategóriás (500-2.500 köbméter/óra mennyiséget fogyasztók) fogyasztáskorlátozást. Ezt követően több vállalat is visszafogta, vagy leállította termelését, közöttük a Suzuki, a Tondach tetőcserépgyár és a Hankook.

Kapcsolódó hírek:
Óriási veszteségeket okozhat a gázkorlátozásLeállt a gázzal Ukrajna, szerdán ipari korlátozásGázkorlátozás a második kategóriában isGázkorlátozás: egyedi elbírálás az élelmiszer előállítóknak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.