Félpályás útlezárással tiltakoznak az állattartók

A tiltakozást szervező demonstrációs bizottság megbízottai csütörtökön bejelentették, hogy a demonstráció a Tesco, illetve a Penny Market áruházláncok raktárbázisai előtt lesz Gyálon, illetve az 5-ös főút 20-as kilométerénél, Alsónémedi közelében. A tiltakozás november 28-ig tart, a demonstrálók 9-17 óráig zárják le a fél útpályát a jelzett helyszíneken. A tiltakozással az állattartók az eddiginél jobb piaci pozíciót szeretnének elérni, azaz a jövedelemelosztás arányain szeretnének változtatni.
Földi Péter, a Baromfitermék Tanács titkára közölte: a jövedelemelosztáson azért szeretnének lényegesen változtatni, mert a múlt évben például az állattartók költségei 30 százalékkal emelkedtek, ám a fogyasztói árban ezt már csak 25 százalékban érvényesítették, míg a termelői ár csak 12-15 százalékkal emelkedett. Istvánfalvi Miklós, a Tejtermék Tanács elnökhelyettese ismertette: a tiltakozók követelik, hogy a magyar élelmiszerboltokban és élelmiszer-áruházakban a termékkínálat 80 százaléka magyar gyártótól származzon. Emellett szeretnék elérni azt is, hogy az úgynevezett beszállítóktól elvárt másodlagos visszatérítéseket – például polcpénzt, reklám-hozzájárulást, illetve polcfeltöltési pénzt – stabilizálják, és 5 százalék alatti mértékben maximalizálják.
A demonstrálók követelik, hogy a nagy áruházláncok tartsák be a magyar törvényeket. Például a 30 napos fizetési határidőt, a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát, továbbá a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést se engedjék meg maguknak, valamint a fogyasztók döntéseit ne befolyásolják tisztességtelen eszközökkel. Követelik az áruk folyamatos minőségellenőrzését, valamint azt is, hogy a Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel rendelkező termékeket legalább 50 százalékos arányban listázzák be az árukínálatba. A demonstrációs bizottság tagjai felhívták arra is a figyelmet, hogy a nagy áruházláncokkal a termelőknek már Szlovákiában és Romániában is sikerült megegyezniük.

Kapcsolódó hírek:
Tüntettek a gazdák Franciaországban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.