Fizetik a területalapú nemzeti részét

Az MVH közleménye szerint a rendelkezésre álló 74 milliárd forintból 39 milliárd forint jut a mintegy 151 ezer gazdálkodót érintő GOFR-növények – gabonafélék, olajos magvak, fehérje- és rostnövények – termesztésének támogatására. Ebből eddig 109 ezer gazdálkodónak mintegy 15 milliárd forintot utalt ki a hivatal. Átvehette már a pénzét 218 dohánytermesztő is, akik összesen 582 millió forint nemzeti támogatásban részesültek.

Az állattenyésztőknek már év elejétől

Az állattenyésztési ágazatban már ez év elején megkezdődött a támogatások kifizetése az MVH-nál, és a jogcímek felénél meg is kapták a pénzüket az érintett gazdák. Ide tartozik a majdnem 8 ezer tejtermelő, akik így mintegy 15 milliárd forinthoz jutottak. Az MVH 5600 anyajuhtartónak 2,5 milliárd forintot utalt át, közülük 1080 azért kapott még összesen 350 milliót, mivel kedvezőtlen területen folytatják ezt a tevékenységet. Még tart a hízottbika-tartás támogatására 4,4 milliárd forint, az úgynevezett „extenzifikációs” szarvasmarhatartás megsegítésére 1,3 milliárd, anyatehéntartásra 1 milliárd forint kifizetése, a kiutalás befejezése március első hetében várható.

A SAPS 180 ezer gazdálkodó számláján már ott lesz

A 2008. évi területalapú támogatás nemzeti részének most zajló kifizetését mindig megelőzi az egységes uniós rész (SAPS) átutalása. Tavaly december közepétől múlt év végéig a 155 milliárd forintos keretből több mint 108 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz, február végéig pedig újabb 32 milliárd kifizetésére kerül sor. A 188 ezer SAPS-kérelmet benyújtott ügyfélből 180 ezernek már a bankszámláján lesz az uniós területalapú támogatás, holott a kifizetési időszak 2008. december elsejétől egészen 2009. június 30-ig tart.

Nyolcezer gazdálkodó: még tart az adategyeztetés

A MVH közleménye szerint a fennmaradó mintegy 8 ezer gazdálkodónak azért nem lehetett még fizetni a nekik járó összeget, mert náluk a folyamatban lévő adategyeztetés, vagy a helyszíni szemle dönti majd el, hogy egy adott blokkon belül ki igényelt a sajátjánál nagyobb földterületre uniós támogatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.