Folyamatosan csökkenő kereslet az olajpiacon

A szervezet szerint a nyersolajkereslet napi 980 ezer hordóval 84,7 millióra esik vissza az idén. Az IEA előző előrejelzésében napi 500 ezer hordós visszaesés szerepelt. Kezdetben az áremelkedések, újabban pedig a pénzügyi és a gazdasági válság szüntette meg a nyersolajkereslet korábbi évi 1 százalék feletti növekedési ütemét – véli az IEA. Az olajárak a 147,27 dolláros árral 2008 júliusában tetőződtek, azóta a kereslet erőteljes visszaesésének hatására 40 dolláros szintre süllyedtek. Az IEA azután módosította az olajkeresletre vonatkozó prognózisát, hogy a Nemzetközi Valutalap az idei évre vonatkozó globális növekedési előrejelzését 0,5 százalékra szállította le.
A keresletcsökkenésel egyidejűleg a fejlett ipari országokban (OECD-tagorszégok) növekednek az olajkészletek. A készlet decemberben 57 napra volt elegendő, szemben a november végi 56,4 nappal. Az év hátralévő részében viszont a készletek mérséklődése várható az IEA szerint, ha az OPEC sikeresen hajtja végre termeléscsökkentését.

Kapcsolódó hírek:
Tovább csökkent az OPEC?Idén 40 dollár körüli olajárat vár Irán Második éve csökken a globális olajfogyasztás?Oroszország csökkenti a kőolaj exportvámját februártólRendkívüli OPEC-értekezlet februárban?Kevesebb olaj OroszországbanOPEC elnök: biztosan lesz termeléscsökkentés Évi 1,2 százalékos olajigény-növekedés várhatóUgyanannyit termel az OPECDrágult az olajKavarás az olaj körül – kifakadt az iráni elnökAz OPEC most nem tervez újabb termeléscsökkentést


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.