Fonyód uniós támogatást nyert városközpont-fejlesztésre

Az 1,6 milliárd forintos költségvetése mellett 1,1 milliárd forintos adósságállománnyal küszködő településnek csak az uniós támogatás elnyerésével lehetett esélye új közösségi beruházásokra. A település a ráháruló 70 millió forintos önerőt ingatlanértékesítéssel szeretné előteremteni. Ha ez nem jár sikerrel, akkor hitelfelvételhez vagy kötvénykibocsátáshoz folyamodik a beruházás megvalósításáért – derült ki a polgármester szavaiból.

Nagy építkezések

Hídvégi József tájékoztatása szerint a program révén átépítik a régi bírósági épületet, továbbá több belvárosi utca, park és egy tér is megújul kandeláberekkel együtt. A projekt részeként megépül egy szabadtéri színpad a fonyódi kikötőnél lévő üzletsor előtt, és átépítéssel plázává alakítják a Balaton Áruházat. A rövid határidő miatt már megkezdődött az építési tervek engedélyeztetése, és amint lehet kiírják a közbeszerzési pályázatokat, és szeretnék a nyári turistaszezon után megkezdeni az építkezést – mondta a polgármester.

Támogatandó a pályázat

A helyi média kivetnivalót talált abban, hogy a Hídvégi József családjának érdekeltségébe tartozó Balaton Áruház Kft. társult az önkormányzattal a projekt megvalósítására. Feigli Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Tanács elnöke közölte: támogatandónak és szabályosnak találták a fonyódi pályázatot, amelyben a kiírás feltételei maradéktalanul teljesültek. Hozzátette: a kiírás szerint csak az az önkormányzat nyerhetett támogatást települése szépítésére, amely munkahelyteremtő magánvállalkozást is be tudott vonni a projektjébe. Hangsúlyozta: az adott önkormányzat felelőssége, hogy mely céggel társul a programjára. Megjegyezte: egy kistelepülésen minden vállalkozást valakinek a rokona, ismerőse birtokol vagy igazgat.

Mások nem jártak sikerrel

Kertész Balázs József, a fonyódi önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke arról számolt be, hogy megpróbáltak minden szóba jöhető céget – köztük a MÁV Zrt. és a Posta Zrt. is – bevonni a fonyódi projektbe, amelyek épületei a város központjában, frekventált helyen találhatók, és rájuk férne a felújítás, de nem jártak sikerrel. Hozzátette: a pályázat benyújtása előtt nem sokkal dőlt csak el, hogy a polgármester érdekeltségébe tartozó Balaton Áruház Kft., kész szerepet vállalni a projekt sikere érdekében. A cég a vállalt fejlesztés végrehajtásáért körülbelül 53 millió forint támogatásban részesülhet az elnyert támogatási keretből, és ehhez 50 százalékos önerőt kell biztosítania.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.