Gabonatöbblet az EU-ban

A korábbinál nagyobb vetésterület és a kedvező időjárás következtében idén hektáronként átlagosan 5,03 tonna várható a gabonafélékből, ami szintén jelentősen több a tavalyinál és az utolsó öt év átlagánál. A búzafélékből átlagosan 5,4 tonnás hektáronkénti hozam várható az EU-ban a Bizottság szerint, ami 10,4 százalékkal több a tavalyinál és 6,1 százalékkal több az ötévi átlagnál. Az EU búzatermése várhatóan 141 millió tonna lesz, szemben a tavalyi 120,1 millió tonnával, ami 17,4 százalékos növekedés. Kukoricából az EU-ban átlagosan 6,9 tonna hektáronkénti hozam várható, 20,1 százalékkal több a tavalyinál és 9,5 százalékkal több az ötévi átlagnál.
Francia szakértők 4 millió tonnával növelték az EU idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzésüket. A franciák szerint az összes gabonatermés 17 százalékkal több, 299,7 millió tonna lesz az idén, mint tavaly volt. Búzából 131,7 millió tonnát várnak, ez 20 százalékos növekedés 2007-hez képest. Kukoricából 59,7 millió tonnáról szól az új előrejelzés, ez 25 százalékos pluszt jelent.
A gabonák vetésterülete mindenesetre az EU-ban 5 százalékkal nagyobb a tavalyinál, ami a magasabb árak hatása, de látszik a farmerek „szorgalmában” a parlagoltatási kötelezettség felfüggesztése is, legalábbis így vélik Brüsszelben, ahol a prognózist kiadták. (A kötelező ugaroltatás végleg megszűnhet, az erről szóló javaslatot idén tavasszal fogalmazta meg az Európai Bizottság. Részletek az Agrárgazdaság és Vidékfejlesztés Európában Brüsszeli Hírlevél júniusi számában – a szerk.) A Bizottság emlékeztet arra, hogy az uniós agrárminiszterek tavaly ősszel engedélyezték a parlagoltatás megszüntetését. A Bizottság szerint a magyarországi gabona átlaghozam idén 4,4 tonna lesz, 21,3 százalékkal több a tavalyinál és 9,5 százalékkal több az ötévi átlagnál. Kukoricából Magyarországon összesen 8,4 millió tonna várható Brüsszel szerint, a magyar átlaghozam idén 7,0 tonna lesz, 94,5 százalékkal több a tavalyinál és 21,0 százalékkal több az ötévi átlagnál.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.