Gázkorlátozás a második kategóriában is

Erre az ellátásbiztonság fokozása és a védett fogyasztók (kommunális és lakossági) ellátásának biztonsága érdekében volt szükség. Amennyiben a fogyasztás-forrás egyensúlya megkívánja, további lépéseket tesz az FGSZ. A szerdai napon a várható földgázfogyasztás 64 millió köbméter lesz a kedden 20.30-kor elrendelt, az első kategóriás – nagy ipari fogyasztókat – érintő korlátozás hatására – közölte a földgázipari rendszerirányító. Az FGSZ közleménye szerint a keddi napra ugyanennyi, 64 millió köbméter gáz áll rendelkezésre, amiből 52 millió köbmétert a földalatti gáztárolókból nyernek ki, 9 millió köbméter a belföldi termelés és három millió köbméter Ausztria felől érkezik. A korábbi tájékoztatás szerint az tárolókból kivett 52 millió köbméter a napi maximum, technikailag több nem lehetséges.
Ukrajna kedden 15.30-kor elzárta a gázcsapot és nem továbbította Magyarországra az orosz földgázt. Hírügynökségi jelentések szerint számos európai ország szintén egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben kap gázt kedd óta. A korlátozás maximális mennyiségét, a más tüzelőanyagra történő átállást és a sorrendet a Magyar Energia Hivatal határozatban rögzíti, amit minden év szeptember 30-ig tesz meg, öt kategóriába sorolva a felhasználókat. A sor végén a háztartások és bizonyos kommunális fogyasztók állnak.
A hivatal meghatározza azt, hogy az egyes földgázipari cégek a szerződött mennyiségből maximum mennyivel kevesebbet adhatnak tovább a fogyasztóiknak az öt meghatározott kategóriában, és azt is, hogy mennyi idő áll rendelkezésre az átállásra. A felhasználók a gázipari céggel keretszerződést kötnek, ebben rögzítik a besorolási kategóriát és, és a napi szükségletnek megfelelően vételeznek földgázt, és ebből a mennyiségből történik a korlátozás.
A hivatal határozata alapján először az olyan ipari, kereskedelmi, szolgáltató és mezőgazdasági nagyfogyasztók földgázfelhasználását korlátozzák, amelyek 2500 köbméter/óra, vagy ennél nagyobb teljesítményt kötnek le, és amelyek esetében technológiai károkozás nélkül szüneteltethető a szolgáltatás, valamint nem érinti a háztartási és kommunális fogyasztókat. Ebben a kategóriában történt meg a korlátozás kedden este 20.30-kor. A második kategóriába az óránként 500-2500 köbméter gázt fogyasztók tartoznak, míg a harmadikba azok, amelyek nincsenek benne az első kettőben. Ez utóbbiaknak is csak azt a fogyasztási mennyiséget lehet korlátozni, ami nem érinti a háztartási és kommunális szolgáltatásukat.
Az első és a második korlátozási kategóriába azokat a nagyfogyasztókat sorolták be, amelyek technológiai károsodás nélkül tudnak alternatív energiaforrást használni, így a harmadik kategóriába kerültek azok a fogyasztók, akiknél ez már problémát jelent. A negyedik kategóriába a kommunális fogyasztók, míg az ötödikbe a háztartási és a külön jogszabályban meghatározott kommunális fogyasztók tartoznak. Az erőműveknek a törvényben előírt módon 16 napra elegendő olajtartalékkal kell rendelkezniük, és felkérésre át kell állniuk az alternatív tüzelőanyagra. Technológiai szempontból ezek akár egy óra alatt is át tudnak állni.

Kapcsolódó hírek:
Leállt a gázzal Ukrajna, szerdán ipari korlátozás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.