Globális csatorna a GM növények kereskedelméhez

Ez az „aszinkron engedélyezés” (AA) egyre növekedő problémaként jelentkezhet a világkereskedelemben. Legnagyobb gondot az olyan országok jelentik, melyek a „zéró tolerancia” elvén állva elutasítják azokat az import cikkeket, melyek GM növényeket tartalmaznak. Hasonló probléma jelentkezik az úgynevezett „alacsony tartalmú” (LLP) nem engedélyezett GM növényi importok esetében, ha az új típusú GM növény kifejlesztője nem kért engedélyt az export piacra, vagyis a származási országban létezik a „külföldi engedélyeztetés” (IFA) gyakorlata. Az LLP-ből fakadó problémák már kereskedelmi kapcsolatok megszűnését és gazdasági nehézségeket is okoztak, különös tekintettel az unió takarmány és élőállat szektoraira.

„Kombinált” GM növények

Az LLP jövőbeli fejlődésének előreláthatósága miatt létrehoztak a GM növények számára egy globális csatornát. Míg jelenleg közel 30 kereskedelmi forgalomban szereplő GM fajtát termelnek világszerte, azonban ezek száma 2015-re akár 120-nál is többre emelkedhet. Mivel az LLP kapcsán már a múltban is számos probléma jelentkezett, minden bizonnyal egyre jelentősebb gondokkal kell szembenéznünk. Sőt, mivel GM fajták könnyen kombinálhatók a hagyományos módon keresztezéssel, ami új GM növényeket eredményezhet (bizonyos országokban ezeket a „kombinált” növényeket új GM növényeknek minősítik). Az IFA-val kapcsolatos problémák is bizonyosan meg fognak szaporodni, mivel Ázsiában egyre több GM növényt fejlesztenek ki a hazai piacra.

„Előnyben részesített vevőkör”

A mezőgazdaság és élelmiszeripar alkotta lánc résztvevői számára az LLP főként a gazdasági rizikó faktort növeli az uniós határokon átfutó szállítmányozásban. Ennek egy részét képezi a „desztinációs kockázat”, vagyis amikor csak a célországban végzik el a hivatalos ellenőrzést a nem engedélyezett anyagokról. Amikor a „zéró tolerancia” miatt az LLP elfogadása lehetetlenné válik, az exportálók csak az úgynevezett „előnyben részesített vevőkör”-rel tudnak üzletelni, akikről köztudott, hogy nem aggályoskodnak. Máskülönben, ha egyre nő a kereskedelmi partnerségek megszakadásának veszélye, nőnek az árak is, ez pedig bizonyosan hatással lesz az uniós üzletekre, ami az olcsó mezőgazdasági importtól függ.

További információ:
http://ipts.jrc.ec.europa.eu/publications/pub.cfm?id=2420

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.