Hatékony és versenyképes tudásközponttá válik a MATE

Palkovics László, Gödöllő MATE alapító okirat aláírás, sajtótájékoztatóA Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) február 1-jén történt megalakulásával fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai agrárképzés és agrár-felsőoktatás – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján. A sajtórendezvény keretében ünnepi nyilatkozat aláírására is sor került.

Az agrárium és a vidékfejlesztés az egyik leggyorsabban fejlődő képzési és tudományterület, így a tudásszint emelése, korszerűsítése elengedhetetlen, ehhez kapcsolódva rendkívüli szükség van a szakmai, elméleti és gyakorlati képzés, valamint az agrárszakmák iránti elkötelezettség, küldetéstudat erősítésére – hangzott el.

A Szent István Egyetem jogelőd szervezetére épülő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem államilag elismert felsőoktatási intézményként működik tovább, melynek fenntartói joga a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítványhoz került. A MATE ezzel a lépéssel hazánk egyik legnagyobb felsőoktatási intézményévé vált, egyedülálló infrastruktúrával és oktatási képességekkel rendelkezve számos tudományterületen. Az intézmény célja Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődésének elősegítése, valamint a vidék és a mezőgazdaság újjáépítése-fejlesztése kiemelkedő oktatási, kutatási, innovációs és tanácsadási tevékenységeivel.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, tagjai Dr. Nagy István agrárminiszter, Lázár János országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos, Dr. Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja és Dr. Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Nagy István, Gödöllő MATE alapító okirat aláírás, sajtótájékoztató

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mb. rektora köszöntőjében elmondta, hogy az új egyetem 5 campuson több mint 13 ezer hallgatóval kezdi meg a működését, ezzel Magyarország egyik legnagyobb egyeteme jött létre. Az intézményben jelentős szervezeti átalakításra kerül sor, melynek keretében a korábbi kari struktúra helyett intézeti modell kerül bevezetésre. A 21 új intézet tevékenysége egy-egy tudományterületet fed le, melyek ellátják az oktatási, tudományos, kutatási, művészeti és innovációs alaptevékenységeket campusokon átívelően, továbbá felelnek az intézetek oktatási-kutatási stratégiájáért és teljesítményéért. A kari struktúra megszüntetésével az irányítási szintek csökkennek, ezáltal rugalmasabbá válik a szervezet. A MATE zöld jövő építésébe kezd, s a jövőt az fogja megnyerni, aki a legkisebb energia felhasználásával, kis területen termelve tud sok embert ellátni jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel.

Az alapítványi fenntartói forma szabadabb és egyszerűbb működését tesz lehetővé az Egyetem számára – emelte ki az innovációs és technológiai miniszter. Dr. Palkovics László kitért arra is: a magyar kormány 1500 milliárd forintot fordít az egyetemekre abból az összesen 6000 milliárd forintból, amelyet Magyarország az Európai Unió helyreállítási alapjából kap. Jelenleg minden feltétel adott arra, hogy az új egyetem bekerüljön a legjobb európai agrárintézmények közé.

Dr. Csányi Sándor kuratóriumi elnök az Egyetem megalakulása alkalmából kijelentette: „mintaszerű volt, zökkenőmentes módon történt a MATE létrehozása, amely egyben a magyar agrár-felsőoktatás újjáépítésének első lépéseként is tekinthető. Véleménye szerint az új szervezet a jelen kihívásaira is megpróbál választ adni, ilyen a globális felmelegedés, a megcsappanóban lévő vízkészletek kezelése, az egészségesebb élelmiszerek gyártása vagy a precíziós gazdálkodás fejlesztése. „Szeretnénk, ha az egyetem a kutatás és az oktatás terén is élen járna” – mondta.

Gödöllő MATE alapító okirat aláírás, sajtótájékoztató

„Az agrárium és az élelmiszeripar stratégiai ágazat, amit vonzóvá kell tennünk a fiatalok számára, hiszen ők a magyar vidék záloga” – mondta a kuratórium egyik tagja. Dr. Nagy István kifejtette: öröm számára, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, azaz a NAIK 11 kutatóintézete is csatlakozik, így kutató-, oktató- és gyakorlóegyetem jöhet létre. „Kötelességünk vonzóvá tenni a mezőgazdasági és az élelmiszeripari pályát a fiatalok számára” – fogalmazott.

Gludovátz Ferenc, a MATE EHÖK elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy az egyetem hallgatói várakozással tekintenek az új intézmény nagyszabású terveire. Örömét fejezte ki, hogy az egyetemen továbbra is elérhetőek lesznek államilag finanszírozott képzések, így a jövő diákjai is ugyanolyan feltételekkel nyerhetnek majd felvételt, mint a jelenlegi képzések résztvevői.