Hektáronként 150-250 ezer forint

A földművelésügyi tárca államtitkára szerint ez hektáronként 150-250 ezer forintos telepítési támogatást jelent, vagyis mintegy 600 millió forint jut a programból erre a célra. Az igények elbírálása a jövő év elején befejeződik – tette hozzá. A politikus elmondta: a tárca számításai szerint Magyarországon, mintegy 100 ezer hektárnyi terület vonható be gazdaságosan az energianövények termesztésébe. Ezek elsősorban olyan ártéri területek, vagy vésztározók, amelyeken nem gazdaságos egyéb haszonnövények termesztése. Ugyanakkor, bizonyos nem őshonos, például szibériai növényfajták, vagy a fűz- és nyárfélék elárasztott területen is biztonságosan termeszthetőek.
Gőgös Zoltán egyúttal sürgetőnek nevezte az ültetvények ápolásához és az energianövények felhasználásához kapcsolódó támogatáspolitika kidolgozását. Az államtitkár arról is szólt, hogy az unió jelenlegi 2013-ig tartó támogatási ciklusában ugyan csak 30 ezer hektárnyi energianövény telepítésével számolnak, ám várakozásai szerint 2020-ra már betelepíthető a teljes 100 ezer hektár. Magyarország vállalta, hogy 2020-ig teljes energia-felhasználásán belül 13 százalékra növeli a megújuló energiahordozók használatát. Ez az arány pedig jelenleg, mindössze 4 százalékos – szögezte le. Az államtitkár szerint a fosszilis energiahordozók, így a gáz és az kőolaj árának drasztikus csökkenése csupán átmeneti és rövid ideig tartó jelenség.

Kapcsolódó hírek:
Leader-program SzabolcsbanÚjfajta hitelek a vidékfejlesztésreOktóber 18-tól pályázhatók a vidékfejlesztési programokTámogatással vásárolható tanyabuszokStartolnak a vidékfejlesztési programokBrüsszel elfogadta a magyar vidékfejlesztési jelentéstVidéki rendezvényeket, falunapokat támogat az ÚMVP


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.