Helyükre kerültek az új agrárpolitika alapkövei

A kormányzati ciklus első két évében helyükre kerültek az új agrárpolitika alapkövei – mondta Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közigazgatási államtitkára a Vajdahunyad Várában tartott második Vidékfejlesztési Nap eseménysorozatának megnyitóján.
Poprády Géza hozzátette: a tárca a társadalmi egyeztetést követően alkotta meg átfogó vidékfejlesztési programját. Az idén pedig elindította a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) keretprogramját a Darányi Ignác Tervet. Ezzel a gazdálkodók – főként a fiatalok – számára ismét lehetőség nyílik a hosszú távú tervezésre, újra érdemes beruházni, fejleszteni.
A minisztérium átláthatóvá, hatékonnyá tette azt a rendszert, amelynek segítségével megvalósíthatók az ágazat elé kitűzött átfogó célok. Így a minisztérium – egyebek mellett – felkészült arra, hogy az unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) 2014-2020 között időszakában 100 százalékos hatékonysággal használja fel az ország a magyar vidék fejlesztésére szolgáló forrásokat.
Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója – a rendező szervezet, az MNVH Állandó Titkárság nevében – arról beszélt, hogy az MNVH-nak 7942 tagja van, ebből 4809 magán személy. Az MNVH öt területi pályázatán többek között Leader-csoportok juthattak pénzhez elképzeléseik megvalósításához, továbbá pályázni lehetett ismeretek átadásának támogatására, de rendezvények megszervezésére is. Így összesen az öt pályázaton a nyertesek több mint 200 millió forint forráshoz juthattak hozzá.
A kétnapos eseményen plenáris és a szekció ülések témája lesz a fenntarthatóság,a versenyképesség és befogadás, valamint a megújulás is. Szerdán pedig nemzetközi nap lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.