Hidak az Ipolyon

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) közleménye szerint az államtitkári szintű találkozón a magyar delegációt Csepi Lajos közlekedési szakállamtitkár vezette, míg a szlovák delegáció élén Milan Mojš, a szlovák Közlekedési Posta és Hírközlési Minisztérium államtitkára tárgyalt a magyar partnerével.

Idén a miniszterek is

A megbeszélésen a felek kifejezték azt a szándékukat, hogy szorosabbra fűzik a két ország észak-déli irányú közúti kapcsolatait. A megbeszélést a delegációk egy idén megrendezendő miniszteri szintű találkozó előkészítésének tekintették. Mindkét fél kifejezte szándékát, hogy – különös tekintettel a Schengen által biztosított feltételekre – fokozatosan kialakítják a helyi kapcsolatok újjáépítésének feltételeit.

Nyáron megindulhat a munka

Aláhúzták: az Ipoly hídjai közül a legelőkészítettebb pösténypusztai és ráróspusztai projektekkel kapcsolatosan mind a magyar, mind a szlovák delegáció azt reméli, hogy a kivitelezési munkálatok már az idén nyáron megindulhatnak. Ismeretes, a két híd újjáépítésére Magyarország és Szlovákia közös pályázatot nyújtott be 2008. december 16-án az Európai Területi Együttműködési pályázatra. A két fél folyamatosan figyelemmel kíséri a projektek helyzetét és a pályázatok alakulását.

Komárom-Komarnó között

A megbeszélésen szó esett a magyarországi Komáromot és a szlovák oldalon lévő Komarnót összekötő közúti hídról is. A felek egyetértettek abban, hogy a hidat az országos főúthálózat részeként szükséges megvalósítani, amihez közös vizsgálatra és azt követően a határmetszési pont rögzítését célzó kétoldalú kormányközi megállapodásra van szükség. A két fél egyetértett abban, hogy a szükséges előkészítő munka 2-3 évet igényel, amelyet követően – legkorábban 2013 után – kezdődhet meg a közös beruházás. A tárgyalópartnerek abban is megállapodtak, hogy kétoldalú egyezményben erősítik meg a távlati fejlesztési elképzelésekben szereplő, Miskolcot Kassával összekötő gyorsforgalmi út határmetszéspontját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.