Indiában engedélyezik a GM padlizsán termelését

A GEAC döntését az év folyamán felállított szakértői bizottság jelentésére alapozta. A bizottság részletes jelentésében kifejtette, hogy a génmódosítás a környezetre biztonságosnak bizonyult. Arra a következtetésre jutottak, hogy a cry1Ac gén hatékony védelmet nyújt a molyokkal szemben és a “magasabb gazdasági nyereség a nagyobb piacképes termelésnek és a kevesebb növényvédőszer használatnak köszönhető.

A bizottság eloszlatta a félelmeket
A génmódosítás okozta esetleges genetikai instabilitás miatti félelmet is eloszlatta a bizottság, mely kijelentette, hogy a rovar ellenálló tulajdonság stabilan beépült a padlizsán genomjába, a genetikai instabilitásra és annak valószínűségére nem találtak bizonyítékot. Megállapították azt is, hogy az úgynevezett EE-1 speciálisan a célorganizmusokra hat, nincs kártékony hatással más, nem cél organizmusokra, mint a hasznos organizmusok és a talaj mikroflórája. A Bt fehérjének pedig sem jelenlétét, sem felhalmozódását nem figyelték meg. Az élelmiszer- és takarmánybiztonsági elbírálás során arra a következtetésre jutottak, hogy a Bt fehérje nem mérgező és nem okoz allergiás reakciókat sem az emberi sem az állati szervezetben.  

Az első GM növény lehet a kereskedelemben
A Bt padlizsán lehet az első génmódosított növény, melynek kereskedelmi termesztését engedélyezik Indiában. Érthetően középpontba került ez a kérdés és számos vita kíséri, a kormány pedig óvatos a végső lépések megtételében. Jairam Ramesh, környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy “óvatos és megfontolt döntést hoznak az állam és a nemzet érdekeinek” figyelembevételével. “Döntésre csak egy konzultációs folyamatot követően kerülhet sor, melybe minden érdekelt felet bevonnak és mindenki meggyőződhetett arról, hogy meghallgatták és elégedettek lesznek az eredménnyel.”
 

Indiában közel 500.000 hektáron termesztik, elsősorban kistermelők a  társadalmi és gazdasági okoból fontos padlizsánt. A szakértői bizottság tanulmányaiban bemutatta, hogy a növényt teljes életciklusa folyamán folyamatosan támadják a kártevők és ezzel a termésben közel 60-70%-os veszteséget idéznek elő. A kártevők ellen a 6-7 hónapos termesztési szezon folyamán akár 84-szer is permeteznek rovarirtó szerekkel. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.