Ipari park épül az M3-as mellett Nagykállóban

Ahol akár már az év végén megkezdhetik ipari, logisztikai és szolgáltatói létesítményeik kialakítását a jelentkező beruházók. Herceghalmi János, a két magánszemély és egy német gazdasági társaság tulajdonában lévő kft. ügyvezető-igazgatója elmondta: a 26 hektáros területen a termelői infrastruktúra kiépítése már megkezdődött, s a munkálatokkal a jövő év elejére, közepére végeznek. Susányi Mária, a társaság menedzserének közlése szerint az egymilliárdos költséghez a kft. 500 millió forint összegű támogatást kap pályázat alapján az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácstól.

A legkisebb terület 5.000 négyzetméteres lesz

A nagykállói ipari parkban a legkisebb értékesítésre váró terület 5.000 négyzetméteres lesz, míg a további méreteket a betelepülő cégek igényei szerint alakítják ki. Az első befektetővel előszerződést is kötöttek, egy cég műanyaggyártó üzemet szándékozik építeni a területen. Folynak tárgyalások más beruházókkal is, így várhatóan 2011-ben az ipari park 40-60 százaléka lesz beépített. Veres János, a keleti kapcsolatokért felelős kormánymegbízott elmondta: a nagykállói ipari park létrehozása is bizonyíték arra, hogy az M3-as autópálya, amely 2006-ban érte el Szabolcs megyét, megnyitotta a fejlődés lehetőségét a térségnek.

A nyíregyházi ipari park már betelt

Azóta már betelt a nyíregyházi ipari park, amelynek bővítését most készítik elő, s lassan a nyírbátoriban sem lesz hely az oda betelepülni szándékozóknak. A volt pénzügyminiszter hozzáfűzte, hogy a sztráda továbbépítése Nyíregyháza-Vásárosnamény között hamarosan elkezdődik PPP-konstrukcióban, s az autópályát összekötik a beregi városnál a záhonyi különleges gazdasági övezettel is, ahová gyorsforgalmi utat terveznek.

Észak-Erdélyt kapcsolja majd össze Európával

Gazda László, a regionális fejlesztési tanács elnöke azt emelte ki, hogy az Európai Unió alapjaiból 2013-ig 1.300-1.400 milliárd forint értékű fejlesztést valósíthat meg együtt Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Megépül például a gyorsforgalmi, 160 kilométeres vonatsebességű vasúti pálya Szolnok és Záhony között. Az M3-as autópályához kapcsolódóan pedig indul az M49-es gyorsforgalmi út építése Ökörítófülpösig, amely később, Csengersimán át a romániai Észak-Erdélyt kapcsolja majd az európai sztrádahálózathoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.