Jó termés a nagykörűi cseresznyésekben

Nagykörűn több mint százharminc éves hagyománya van a cseresznyetermesztésnek. A mintegy 120 hektáron elterülő helyi cseresznyés, valamint az összesen további 20-30 hektárnyi, rendkívül széttagolt – nagyjából félezer parcellából álló – magánterületek súlya a község gazdasági életében még mindig jelentős – mondta Fenyves Attila a Tisza-parti település kommunikációs felelőse, aki egy negyedhektáros területen maga is szedi már a cseresznyét. A kertekben jellemzően négy-ötféle cseresznye terem. Ezek közül is a germersdorfi teszi ki a legnagyobb mennyiséget, amely a legértékesebb is. A helyi fajtagyűjtemény ugyanakkor hetvenhét féle cseresznyefát tartalmaz – tette hozzá. Fenyves Attila elmondta: a kései fajták az idén a megszokottnál körülbelül tíz nappal korábban érnek. Május utolsó napjaiban már sok helyen elkezdték szedni a germersdorfit, holott a korábbi években június tizedike körül indult a szüret. Ez kizárólag a száraz, meleg tavasz és kora nyár számlájára írható – magyarázta Fenyves Attila.

Nincs ok panaszra

Panaszra azonban a gyors érés ellenére nincs okuk a gazdáknak. A fagy- és jégkárok eddig elkerülték Nagykörűt, így az idei termés mennyiségét tekintve kifejezetten jó, a szemek zamatát pedig kedvezően befolyásolta az aszály. Ellentétben a méretükkel, amely mintegy két milliméterrel apróbb a sokéves átlagnál, átmérőjük 24-26 milliméteres – fűzte hozzá.  A szóvivő elmondta, jelenleg 200-250 forintért veszik át a gyümölcs kilóját. Bár szabályos keretek között manapság egyre nehezebb segéderőt találni a szürethez, ez az ár még így sem rossz, hiszen tavaly például a felvásárlók csak a felét fizették. Igaz, volt olyan év is, amikor 350-400 forintért kelt el egy kiló a körűi cseresznyéből. Mindenesetre ha a mostani ár még egy hétig kitart, már elégedetten zárhatják a szezont a termelők. Még akkor is, ha tudják, hogy a fővárosban ugyanezt az árut helyenként a duplájáért kínálják a kereskedők a piacokon. Igaz, a haszonkulcs szerényebb volna a 2008-asnál, amikor nem egy helyen 880 forint volt a boltokban az a gyümölcs, amelyért Nagykörűben mindössze 180 forintot kaptak a termelők – mondta a szóvivő.

Külföldre is viszik

Veres Attila arról számolt be, hogy négyszáz négyszögöles telkén tizennégy germersdorfi cseresznyefája van. Most legalább hat-hét mázsa gyümölcsre számít, ám volt év, hogy a cseresznyése mindössze tizenhat kilót termett. A mennyiség valóban bőséges, ám a minőség csak közepes – minősítette az idei termést egy helyi felvásárló. Kovács Tibor a szezon felén túljutva úgy vélte, a jövő hét végéig még biztosan kitart a szüret. Beszámolt arról, hogy mostanában egyebek között a balti országokba és Szlovéniába szállítja az áruját. Mivel korábban több kellemetlen tapasztalat is érte nyugat-európai vásárlókkal, egy ideje inkább a kontinens déli és északi országaiba továbbítja a körűi cseresznyét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.